Kita semua perlukan Anwar Ibrahim ~ Sofi, Kerajaan Rakyat

Tuesday, October 20, 2009

Orang macam ini bukan Sultan Beb, dia tu SYAITAN.

Sekiranya benar. Saya ulangi, sekiranya benar apa yang dititipkan oleh Raja Petra dalam lelaman webnya Malaysia Today hari ini maka saya berpendapat rakyat Malaysia bukan sahaja tidak perlu menghormati Sultan Perak, malahan manusia bernama Azlan Shah itu patut dihukum gantung sampai mampos.

Saya menderhaka?. Hello, kalau Sultan yang diamanahkan menjaga harta dan kesejahteraan rakyat sudah berperagai macam syaitan dan iblis apakah kita masih perlukan Sultan? Kalau Sultan menipu dan mencabul kedaulatan negeri dan rakyat, apakah rakyat masih ingin terus berdiam diri menjadi bacul membiarkan Sultan bermaharajalela sebagai pengkhianat..!!! Orang macam ini bukan Sultan Beb, dia tu SYAITAN.


Who's The Real Traitor?

Antara lain Raja Petra menitipkan:

Furthermore, the Sultan and his family has asked for a lot of things from the Pakatan Rakyat state government, all of which they rejected. Umno will ensure that the Sultan and his family get whatever they want if Barisan Nasional takes over as the Perak state government.

And with that Pakatan Rakyat’s fate was sealed. The Sultan swore in Barisan Nasional as the new Perak state government and Pakatan Rakyat was sent into the opposition aisle.

What was it that the Sultan and his family wanted which Pakatan Rakyat said no to and which Barisan Nasional has now said yes? Yes, let us see how in just a few months the Sultan and his family has suddenly become one of the richest royal families in Malaysia, of course, at the expense of Pakatan Rakyat.

1. Umno gave the Sultan a piece of state land known as lot 183578. The land is approximately 600 acres in size and is at Tanjong Tualang in the district of Kinta. This land has been parked under the name of the Sultan’s proxy, Mohamed Khaair Johari Hj Osman.

2. Umno gave the Sultan a 1,000-acre timber concession along the 11km Gerik-Kupang highway in Ulu Kenderong, Gerik, Hulu Perak. This concession was originally given to Universiti Utara Malaysia. However, it was later revoked and given to Pusat Kreatif Kanak-Kanak whose Chairman is Raja Datuk Seri Ashman Shah Ibni Sultan Azlan Shah.

3. Umno gave the Sultan seven timber concessions at compartments 39, 41, 42, 43, 44, 45 and 49 in the Kenderong Forest Reserve in Hulu Perak. The seven lots, which come to approximately 600 acres, were parked under two proxy companies of the Sultan -- Syarikat Zotonjaya Sdn Bhd and Kibaran Wang Sdn Bhd.

4. Umno is about to approve a proposal for reforestation involving 10,781 hectares. 5,781 hectares is at the Gunung Besout Forest Reserve in Southern Perak while 5,000 hectares is at Pondok Tanjung in the Larut Matang district. The company that will get this huge project is Permatang Utama Sdn Bhd (company registration number 513583-D) whose Executive Chairman is Datuk Seri Ismail Farouk Abdullah, the Sultan’s son-in-law.

5. Further to that, Datuk Seri Ismail Farouk Abdullah was allowed to take over the state-owned Casuarina Hotel in Ipoh for a negotiated cut throat price of only RM43 million whereas it can fetch a far higher price on the open market. The hotel is located in one of the most prime land in Ipoh and just the empty land alone is worth a huge amount of money. Read More Here


Kelentong Raja Nazri: (Bernama) -- Financial policies created must be people-focused and should not be formulated only for investors and their money managers, the Raja Muda of Perak, Raja Dr Nazrin Shah, said Monday.

133 comments:

amirmhd said...

KR:

Sekadar nak mencabar minda pembaca:

1. The story IS by RPK so hati2 lah bila baca penulisan RPK ni, specific dates that an event occured need to be questioned to validate the story's sense.

2. (Refer to RKP's writing) Sultan of Perak and Selangor delayed the consent to form the states' government (melantik MB, firstly) SEBAB PR is NOT a REGISTERED party like BN, so who actually have the majority - PKR PAS or DAP? Gabungan ketiga2 parti ini maka majoriti melebihi BN tapi kalau parti2 ini secara individu maka tidak ada yg melebihi BN. Kalau gabungan ketiga2 parti ini yg akan menubuh kerajaan maka the Sultans need some form of agreement between the 3 parties supaya tidak ada percanggahan dalam perlaksanaan kuasa Sultan melantik itu. As simple as that, apa plak sebab SUltan nak bg peluang BN hilangkan dokumen la, nak bg BN nego dgn PAS la... putar2 putar2...

3. Halamakkkkk.... anak2 sultan jadik itu jadik ini jadi persoalan plak dah... (anak Sultan Kelantan jadi Majestret RPK tak persoal ke?). Kalau mereka ini "...layak apa salahnya..." (I quote from Tn Guru Nik Aziz on his menantu's appointment). Kalau syarikat2 itu layak untutk dapat kontrak2 itu apa salahnya? Kalau tak dikurnia kpd syarikat2 tu pun kontrak2 tu akan dikurni kpd syarikat2 lain kan? Pokoknya kontrak2 itu masih tetap akan dikurnia dan dilaksana. Cuba perhatikan kontrak2 yg dikurnia di Kelantan sejak dulu, dan Selangor dan Kedah terkini. Macaman profil penerima kurnia kontrak2 ini?

Fikir2kanlah... Kadang2 kita seronok bercerita dan berkarya tapai kita tak sedar/tak ambil peduli cerita dan karya itu akan jadi sumber memunahkan bangsa.

lect said...

saya ada juga terbaca artikel tersebut dlm lmn web msia today. sekiranya apa yg dikatakan oleh raja petra itu tidak benar, saya & juga (saya percaya) majoriti rakyat yg sudah pun membaca artikel tersebut berharap agar sultan azlan shah atau pun raja nazri berani tampil menafikan beserta buktinya sekali, jgnlah ditangkap raja petra tu atas alasan 'menderhaka' ataupun 'menghasut' ataupun 'mengganggu gugat ketenteraman negara (UMNO sebenarnya)' kerana itu merupakan tindakan yg bacul. harus diigt bahawa kabanyakan yg melayari internet ini adalah golongan muda, yg akan menjadi majoriti pengundi di masa akan dtg. sekiranya azlan (mls nak panggil sultan) atau nazri bertindak menangkap raja petra, percayalah satu masa nanti apabila kebanyakan pengundi muda bertindak membuat perubahan drastik pada kerajaan dlm PRU nanti, tatkala itu segala kekayaan yg diberi UMNO kpd azlan & nazri tak berguna lagi..

dussman said...

salam...

kalo la betul tulisan raja petra tu aku rase sedih la... bagi aku tak kira sapa pun perintah jangan la hak rakyat diambil sewenang2 nya... yg dah kaya tu cukup2 la apa lagi yg kamu nak semua dapat... bagi la rakyat sket turut sama menikmati kesenangan juga... kenapa tunggu TV tunjuk org ni miskin org tu susah baru nak tolong... napa badan2 yg bertanggung jawab tak pegi cari diorang ni semua... kesiankan la rakyat yg susah jgn pikir tembolok kamu saja...

batangJoran said...

haruskah kita harus bersekongkol, merestui dan menghalalkan penyelewengan yang diketahui didepan mata.

apakah kita tidak ada pilihan lain dan harus menerima sahaja penyelewengan ini?

sampai bilakah ini harus berterusan?

fikir2....kanlah....

Antus said...

Mcm ni sajalah...adakah apa yg diceritakan oleh RPK itu benar?Itu kena selidik dahulu,jgn lah ambil kira semuanya benar,apa2 pon semuanya atas akal fikiran kita,kalu dah suka sesuatu kita akan kata semuanya elok begitulah sebaliknya.Tetapi dalam Islam ada dicadangkan guna solat Ishtikhorah...kenape tak gunakan jalan ini?Adakah cukup hanya percaya pada RPK,Malaysiakini,Harakah,Rocket,Suara keadilan,Utusan dll?

mad1 said...

sultan2 ni dah tak relevan lagi zaman ni. lebih2 lagi sultan2 yg bersekongkol dgn parti perasuah no.1 negara

SHiDi said...

Artikel yang dipautkan tidak menunjukkan sebarang dokumen sebagai bukti.

Pada pendapat aku ini hanyalah satu lagi fitnah daripada Raja Petra.

Dan seperti yang dinyatakan oleh amirmhd, kata-kata Raja Petra (atau sesiapa sahaja dalam dunia blog) perlu ditelitikan.

Jeffry said...

GINI LAH..SENANG CITER TUAN PUNYE BLOG NI PEGI LAH SERAH DIRI KAT PIHAK POLIS SEBELUM TUAN PUNYE BLOG DI CEKUP

Anonymous said...

Tuan punya blog ini bersama RPK adalah keturunan anak haram emak dia orang kena belasah dengan babi itu pasal depa tak tau hormat dengan raja. Cis..bangsat

bat69

mohd said...

hahaha
RPK yg ko pcaya sgt
sultan plk ko caci
pernah ko kaji apa yg berlaku sbnrnya di perak smp sultan xperkenan pr memerintah lg

pas dh jdk kuda
nk tranform perak jdk mcm penang
sudah jdk tanggungjwb sultan pertahan hak org melayu

dh cukup baik dh sultan perak tu buat ikut law
klu sultan johor,dh mati korg kene tembak
ko berani cabarla kerabat johor tu

sedih aku tgk, pejuang islam dan melayu islam diperbodohkan
bkn men bgaya lg dgn ketayap

kenapa mesti ikut ckp dap
die xmau ikut,die kluar pr
anwar nk mrh pergi jahanam
pas perjuangkn islam
bukan perjuangkn nasib anwar dgn pr

mad1 said...

bila org2 rasuah diangkat menjadi pemimpin beginilah jadinya. negara huru-hara. lebih sedih ada jugak org2 yg mengundi perasuah menjadi pemimpin. patutlah negara ini tak dapat bersaing dgn singapura. memalukan betul

sri mersing said...

aku nak buat repot polis esok..jom ramai2 buat repot

batara said...

kata mad1..."bila org2 rasuah diangkat menjadi pemimpin beginilah jadinya. negara huru-hara."

Belum lagi sepenggal PR berkuasa dalam lima negeri, taring sebenar Pakatan Rakyat (PR) benar benar menyerlah. Mereka hanyalah politikus yang mementingkan diri sendiri dan melakukan salah guna kuasa berusaha untuk mengaut seberapa banyak ‘keuntungan dan harta’, dalam tempoh masa terdekat.

1. MB Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim menyalah guna sumber GLC negeri (Kumpulan Peransang) bagi Korban Aidil Adha diluar Selangor (Bandar Tun Razak)

2. Exco PR Perak Osman Jailu dan Jamaluddin Radzi dituduh dalam Mahkamah kerana rasuah

3. Setiausaha Politik Exco DAP Kerajaan PR Selangor Ean Yong menjadi saksi dalam siasatan salah guna kuasa dan wang peruntukan DUN/Parlimen oleh wakil rakyat DAP di Selangor

4. MB Kelantan Nik Aziz memberikan kroni konsessi balak dan melantik menantu sendiri sebagai CEO PMBK

Ini belum kira salah laku politikus PR sepanjang beberapa bulan ini. Ini termasuk:

1. Dakwaan Pesuruhjaya PAS mengelapkan peruntukan PRK Permatang Pauh Ogos 2008

2. Exco Kerajaan PR Selangor Elizabeth Wong yang mengaku melakukan seks diluar nikah dan gambar bogelnya disebar luas. Muslimat PAS yang kunun kunun berjuang atas ‘Al Quran dan Sunnah’ pula secara terbuka memberi sokongan kepada Eli Wong. Ada juga yang mempercayai kes ini merupakan skandal konspirasi dalam PKR.

3. Exco DAP Kerajaan PR Selangor Ronnie Liu yang cuba menghalang siasatan penuh keatas kes kematian mengejut Teoh Beng Hock

4. Wakil rakyat DAP Selangor yang dikatakan terlibat dengan pengamal maksiat dan kongsi gelap

5. PAS yang mengaku berjuang atas ‘Al Quran dan Sunnah’ tergamak mementingkan kegiatan maksiat dan minoriti kafir dari hukum Allah s.w.t.

6. Pengerusi DAP Karpal Singh biadap ingin mengheret DYMM Paduka Seri Sultan Perak ke Mahkamah dan ini wajar disifatkan sebagai ‘menghasut’

Tidak pernah dalam sejarah demokrasi Raja Berpelembangaan ala Westminster mana mana pihak yang dipilih untuk memerintah menjarah dan melakukan sebegitu banyak salah laku dan guna kuasa dalam tempoh sebegitu singkat!

batara said...

kata mad1.... "patutlah negara ini tak dapat bersaing dgn singapura. memalukan betul"

Malaysia dan Singapura banyak mempunyai sejarah lama samada dari aspek ekonomi mahupun politik. Dari aspek ekonomi memang tidak dapat dinafikan, ekonomi Singapura adalah lebih pesat.

Dari segi ekonomi memanglah dialu-alukan tetapi dari segi sosial dan politik langsung tidak dialu-alukan.

Namun Politik melayu singapura merupakan tragis kepada bangsa Melayu keseluruhannya. bagaimana Melayu Singapura disingkirkan secara terancang oleh PAP. Walaupun Melayu Singapura adalah bangsa asal tetapi kini dari segi bahasa, budaya dan politik mereka telah ditukar kepada yang baru...

Inilah akibat jika Melayu tidak berwaspada kepada agenda tersembunyi 'kaum mereka ini'.
Agenda mereka tidak pernah sunyi untuk 'tikam Melayu dari belakang'.
Agenda perpaduanMelayu dan Islam kini telah ditentang oleh proksi mereka seperti DAP dan lembu dalam pakatan haram (pakatan rakyat) PAS dan PKR. Kenapa mereka menentang? apakah buruknya kerajaan Perpaduan?..

Ini adalah negara Melayu dari dahulu kini dan selamanya.. jangan biarkan ianya tanah ini dijajah seperti singapura. Melayu yang tidakbermaruah dan dipijak oleh kerajaan Singapura. Sejarah Melayu telah dipadam...cerita kecerdikan hang nadim dan ikan todak hanyalah lagenda semata-mata. Jangan Melayu umpama melukut ditepi gantang...

Walaupun memainkan beberapa nama2 melayu yg konon berjaya, namun hakikat kaum minoriti ini tetap ditindas secara sistematik, bagi menidakkan hak peribumi kaum tersebut.

jai said...

Salam semua.

Benar atau tidak hanya RPK sahaja yang boleh menjawab segala persoalan di atas.

Tetapi, di manakah RPK berada kini???

Adakah RPK menghilangkan diri atau dihilangkan oleh pihak2 tertentu???

Macam kes Balasubramaniam la pulak!!!

Hilang tanpa khabar berita hingga ke saat ini.

Kah kah kah...

Kerajaan Rakyat said...

Kepada penyokong umno yang buta hati, sila baca:

batangJoran said...

haruskah kita harus bersekongkol, merestui dan menghalalkan penyelewengan yang diketahui didepan mata.

apakah kita tidak ada pilihan lain dan harus menerima sahaja penyelewengan ini?

sampai bilakah ini harus berterusan?

fikir2....kanlah....
October 20, 2009 11:53 AM

pusaka melayu said...

petra kamaruddin ni pun bukan bleh percaya sgt. Dia penipu besaq.. nkorang cuba TENGOK latar belakang petra ni dulu.. korang jgn mudah terpedaya dgn lahanat ni..

lagi satu.. benda ni belum pasti betul ke x? yg nko pegi hina sultan tu syaitan apa hal ha lahanat?? nko tu sapa nk hina sultan sampai camtu skali.. bahalul? kot ya pun tggu la dlu.. nko ni mudah sgt terpengaruh.. ko tgk dulu org yg sampaikan berita ni.. thiqah ke tak? boleh pakai ke x? solat dia jg x (jemaah dan awal waktu)? pakaian dia cmana? agama dia (faqih) ke x? jgn mudah nk hukum sultan sesuka hati.. bukan sultan je.. x kira la sapa2 pun.. gunakan akal Allah swt bg.. jgn mudah2 nk pecaya..

nko letakkan agama di atas.. bukan parti politik.. asal ko bengang dgn UMNO-BN ko x peduli sape2 pun yg tulis (hentam diorg) sume nko pecaye.. jgn jd BODOH dol...

pusaka melayu said...

kalau betul la dakwaan si lahanat petra ni.. apasal dia dok sembunyi lagi.. apasal x keluar.. haa.. baling batu sembunyi tangan buat apa?? penakut?? bodoh!!

KR n batang joran said..

haruskah kita harus bersekongkol, merestui dan menghalalkan penyelewengan yang diketahui didepan mata.

apakah kita tidak ada pilihan lain dan harus menerima sahaja penyelewengan ini?
....

nko jgn jd bahalul.. nko bdua guna la kepala otak nkorang tuh.. mana bukti penyelewengan tu? mana??? nko keluarkan skrg.. ni nko buat tuduhan.. nko menghasut sume org yg bc fitnah ni.. nko memecahbelahkan lg umat Islam..

eh.. nko tau x.. nko punye fitnah ni.. org Islam semakin berpecah.. bkn setakat pecah.. dah nk hancur lebur dah.. cuma x bperang je lg mcm org Islam Palestin, Pakistan, Afghanistan, Iran, Iraq dll..

satu puak ikut UMNO satu lg ikut PR.. nko tau x .. cina n india kapiaq dok bersorak.. seronok tgk gelagat org Islam nak berperang sesama sendiri.. hahaha seronoknyer diorg.. kn? puak yahudi lg seronok kn?..

nko seronok ke lahanat???? haaaaa??!! nko suke ke kite berperang??? haa!!!??? aku ulang lg.. JANGAN JADI BODOH LA SAMBDOL!!!

fidel castro said...

salam semua.
saudara betara..
titipan saudara dah banyak kali dibincang kan di topik topik yang lepas..
sama juga skandal skandal puak puak umno..
yang sedih nya kenapa hanya tindakan serta siasatan di buat oleh laporan umno dilakukan dan yang pihak kr tiada tindakan. kita ambil yang senang apa jadi dgn PKFZ?
cuma yang berbeza aku lihat PAS/PR berjuang demi rakyat tapi umno/BN berjuang demi ketuanan melayu.

reek said...

It is not surprise that BN had done all the shameless things which possible exist in this word!

They are a group of scum, shit and rubbish that never know shame and never respect human rights!

I wonder why there are still some fools that never realise and keep on supporting corrupted BN!

fidel castro said...

salam buat pusaka melayu..
berapa ramaikah ahli umno dibawa untuk siasatan setelah laporan dibuat? bukti penyelewengan banyak dah dubukti kan masalah besar kenapa yang melaporkan pula diburu?
cuba kaji laporan pertama mr.bala.kenapa tiada siasatan dan betul kata bro jai kemana kah menghilang?

yuking said...

The very foundation of Umno are lies - lies about May 13 riot, lies about malay special right, lies about secularity of constitution, lies about supremacy of court, and of course lies about NEP.

How can our accountability and transparency not be limited by the very lies of the foundation of our governance?

vesewe said...

If only the malays are a bit smarter, then BN won’t win. The problem is malays are too damn stupid that they keep voting for BN. I don’t know what poison BN gave to make them in this state.

jai said...

Kah kah kah...

Rilek la pusaka melayu.

Ko tak tak baca ke dari awal2 lagi pemilik blog dah nyatakan:

"Sekiranya benar. Saya ulangi, sekiranya benar apa yang dititipkan oleh Raja Petra dalam lelaman webnya Malaysia Today hari ini"

Kan ke 2(DUA) kali tuan punya blog menyatakan 'sekiranya benar'???

Jadi kalau ianya tak benar kenapa ko nak meroyan beriya sangat ni???

Woi pusaka melayu!!!

Tak ada sesiapa pun di sini yang mahu berperang!!!

Kalau ko nak berperang sangat ko pergi la Palestin kalau ko berani!!!

Kah kah kah...

miya said...

Bodoh punya melayu babi……….

Baik balik ke tanah melayu la. We are natives of Sabah and Sarawak land - buat apa kamu punya orang datang sini menjajah kita oh?

Kita tak suka kamu orang datang sini mengorek sumber petroleum tanah kita - this Sabah and Sarawak land not belongs to your malays.

Get out from Sabah and Sarawak la!

Bodoh melayu babi!

kentanjim said...

Only a pure moron will think that PR government can win the BN government in terms of corruption and abusing power.

A brainless guy is not even a wakil rakyat but now he is suddenly become the (shameless) speaker.

Hello Ganesan, tell me face to face, how low can you go?

ruyom said...

Malaysians must wake up now and kick BN out from the federal government. If Malaysians dreaming about BN can change, it will be a disaster for Malaysia. I don't want to mention all the wrongdoings of BN - it will be a long list that this page will never able to feed in.

fidel castro said...

MIYA..
suruh rakyat negeri sabah dan sarawak JANGAN undi BN barulah kamu dapat menikmati nikmat royalti minyak. kalau tak sampai lu mati pun BN tak layan.

JEBAT not PANDIR said...

Sejak 1874...Inggeris dah GANTIKAN Ketua Negeri2 Melayu dengan SULTOON2 yang SEBULU SEPENJILAT orang2 Inggeris dan Kerajaan England...

Mana Rajo2 dan Sultoon2...yang MEMBANGKANG...macam PR...akan diturunkan TAHTA atau Dibuang NEGERI...

Maka yang tinggal ini..memang dah di SETkan...PEMUJA...undang2 dan cara hidup ENGLAND..

Sultoon2 dan Rajo2 ni...disediakan oleh Inggeris...PECACAI2 POLITIK BN UMNGOK yang MENDEWAKAN Englad...minum arak berjudi dan main betina..perkara biasalah...

Maka TINGGALAH kita RAKYAT BIASA yang nak berjuang HIDUP MATI di Malaysia ini...depa SEMUA ada HARTA ada duit di Bank LUAR NEGARA

Pilihanraya UMUM 13 nanti...kalau BN Umgok MENANG...alamatlah RAKYAT terutama MELAYU akan tinggal di BAWAH KOLONG atau JAMBATAN..nak beli makanan pun sepinggan BAWAK RM SATU GUNI...

Anonymous said...

Pening aku korang nih.....yg betul atau salah bukan atas tulisan seseorang saja...bukti kena ada....kalau x cukup bukti....yg mendakwa boleh dikira zalim...fitnah...dosanya lebih besar dari membunuh....

Allah maha mengetahui...yg benar akan terus berdiri..yg salah akan menyembah bumi.....

Mohd Faiz said...

assalammualaikum
maaf saya dahulukan
amboi panas berapi tul owner blog ni berckp...
tapi kan kalau kepala hotak tu dah hitam diselaput taik ..memang dah hitam la keseluruhannye....sibuk pasal sultan tu sultan ni...yg pemimpin korang yg korup lagi hina dina x nampak plak ...atau buat2 x nampak...tu dah la korup ...main jamban jantan betina ...bole plak ...
agak nye bila ahli keluarga sendiri yg kena aljuburi baru nak sedar kot.;...tu pun kalau sedar la....

Rizal world said...

Assalamualaikum,

Aku cuma tak berapa paham lah ngan rakyat malaysia,apa hebatnya RPK tu,kenapa semua kata dia korang leh caye, dia rasul atau nabi ker...come on lah..kalau yer pun BN tu tak guna N PR pun sama gak...Sultan Perak selama ni kalau tak silap aku banyak buat untuk rakyat Perak,masa aku kat Universiti pun dulu selalunya Sultan Perak jer yang datang untk apa jua acara anak-anak Perak..punyelah dia sayang orang Perak..sekarang mesti Tuanku sedih bila segelintir kecil Rakyat Perak menderhaka pada tuanku....

Yang paling aku tak paham lak...mana ada majoriti rakyat yang sokong PR...sekarang ni kerajaan Malaysia BN kan,so majoroti rakyat lebih suka kepada BN lah,bukannya PR,,pilihan rakyat pada BN..korang semua tak nampak ker..pelik aku kononya PR adalah pilihan rakyat,baru dapat 4 negeri,habis bakinya bukan kat BN ker....heran bin ajaib,apa semua dah bangang Matematik ker..

PAsal lompat Perti,,masa ADUN Bota lompat parti dulu,korang cakap ni lah dinamakan demokrasi,Apa yang dia lakukan adalah betul,tak salah,tapi sekarang bila ADUN PR lompat parti semua jadi salah lak....aku pelik giler,,pehaman apa lak macam ni yer,apa yang PR buatsemua boleh,BN semua tak leh,,come on lah wei...

angah said...

kah kah kah....

BANYAK YER MANGKUK HAYUN DARI BN MAI DAH... NAZRI KANGKONG BAWA KER???

KAH KAH KAH...

BUAT RIZAL WORLD.. WORLD SANGGAT KER? KAH KAH KAH...

MARI KITA MAIN KIRA2...

PRU12 2008..BN HANYA MENDAPAT 50.5%
PR 49.5% PERBEZAAN 0.5%...TUE JER YANG BN LEBIH..

OK KORANG ADER UNDI POS YG MENCURIGAKAN..TAK MASUK LAGI NAMER BERTINDIR... ORG YG DAH UMUR 130 TAHUN PUN G MENGUNDI LAGI... DAN MACAM PENYELEWENGAN..

YG TERBARU BAGI IC KAT ORG MYAMAR PEGI MENGUNDI NAJIB KAT PEKAN... KALAU TAK CAYA G SENDIRI KAT PEKAN.. SIAP ADER UMAH BATU LAGI DI SEDIAKAN UTK DIORG... KAU PUN BN TAK BAGI UMAH BATU...

KORANG KONTROL SEMUA MEDIA..PASTU KORANG BOLEH KATA ADIL???

KAH KAH KAH...
N
NAMPAK SANGGAT YG PENYOKONG2 BN NIE BANGGANG...

angah said...

Mohd Faiz said...
assalammualaikum
maaf saya dahulukan
amboi panas berapi tul owner blog ni berckp...
tapi kan kalau kepala hotak tu dah hitam diselaput taik ..memang dah hitam la keseluruhannye....sibuk pasal sultan tu sultan ni...yg pemimpin korang yg korup lagi hina dina x nampak plak ...atau buat2 x nampak...tu dah la korup ...main jamban jantan betina ...bole plak ...
agak nye bila ahli keluarga sendiri yg kena aljuburi baru nak sedar kot.;...tu pun kalau sedar la....

kah kah kah...

MAAF JIKA SAYA KATA ANDA NIE BUDAK TAK CUKUP OTAK..

KAH KAH KAH KAH....

MALAS TUL AKUU NAK CITER PASAL LIWAT NIE... PASAL ORG TAK SEKOLAH PUN BOLEH TAHU... KALAU BETUL PERKARA TUE BERLAKU.... DAN KALAU BETUL AZIZAN TUE DI LIWAT..DI MANA????

TAKKAN LAH NAK BUAT KAT KONDOMINIUM TAK SIAP LAGI..?? OPPP...PASTU PINDA LAK ...

ASYIK2 PINDA JER....BILA TANYA JER..SAYA TAK INGAT...SAYA TAKINGAT... KAH KAH KAH KAH

WOIIII..TUE SEJARAH HITAM DALAM HIDUP KAU..BOLEH TAK INGAT...KAH KAH KAH... ORG BANGGANG CAM KAU JER BOLEH PERCAYA...SEBABB TUE KORANG BODOH TAHAP CIPAN..OPPPP.. PASTU MENGAKU LAH ENGINER LAK...

KAH KAH KAH....

SI SAIFUL NIE LAK....KAH KAH KAH...OIII..SAIFUL TUE MUDA..KALAU ANWAR NAK LIWAT DIA NAPER TAK DI TUMBUK MUKA ANWAR TUE..KALAU BETUL LAH TAK RELA... KAH KAH KAH KAH...BUDAK UMUR 3 TAHUN PUN PANDAI MERONTA...NIE BUDAK UMUR 24 TAHUN.... KAH KAH KAH KAH...

PASTU ADER LAK ORG BANGGANG CAM KAU PERCAYA....

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

Nazri said...

tak baik kita menghina Sultan yg merupakan payung kpd rakyat.Sultan pun merupakan manusia biasa yg tak terlepas drpd melakukan kesilapan, kalau betullah Sultan melakukan kesilapan, ape kata kita memaafkannya.lagipun maaf-bermaafan digalakkan dlm islam.

Kerajaan Rakyat said...

Salaam semua pengunjung dan penitip bicara minda yang saya kasihi.

Nazri said...

tak baik kita menghina Sultan yg merupakan payung kpd rakyat.Sultan pun merupakan manusia biasa yg tak terlepas drpd melakukan kesilapan, kalau betullah Sultan melakukan kesilapan, ape kata kita memaafkannya.lagipun maaf-bermaafan digalakkan dlm islam.
October 20, 2009 7:21 PM

::::::::

Saudara Nazri,

Sultan payung?
Payung sudah koyak rabak beb.

Anonymous said...

Saya selalu mengikuti penulisan didalam blog ini namun tidak pernah sekali saya memberikan komen pada mana-mana artikel yang ditulis.

Namun pada kali ini saya terasa amat sedih dengan cara penulisan yang kurang sopan dan menghina Sultan.

Walau buruk sekalipun perangai seseorang itu, jangan lah sampai kita menulis sedemikian rupa sehingga menyamakan dengan Syaitan.

Saya amat khuatir apa yang ditulis akan kembali kepada penulisnya (Nauzubillah).

Berhati-hatilah dan tulislah dengan hikmah kerana ia melambamgkan peribadi diri anda dan juga parti yang anda ikuti.

Saya yakin ianya boleh ditulis dengan lebih baik dalam menyatakan ketidaksukaan kita terhadap kemungkaran.

Semoga diberikan Sultan, rakyat dan penulis ini Hidayah Allah.

fidel castro said...

salam bro sofi..
mungkin betul kata abang, kalau sultan dan pemimpin melakukan pekara yang ditegah oleh islam kita punya hak untuk menyatakan dgn gelaran yang buruk, samada secara terang atau dalam hati. kat negara ini hanya orang benar berani menyatakan pendapat/pandangan nya secara terangan. adakah kita berani seperti abang sofi yang kita sedia maklum nama penuhnya.berani kita nak dedahkan nama sebenar kita di blog ini?
sekurangnya abang sofi menunjukkan KEJANTANAN NYA bukan seperti kita berselindung di sebalik nickname
" bukan kah syaitan itu engkar dgn perintah allah." JADI SESIAPA YANG ENGKAR PUN BOLEH JUGA DIPANGGIL SYAITAN TAK KIRA APA APA LAH JENIS KETERUNANNYA

Semerah Padi said...

Kamu memulakan tulisan kamu begini:-

"Sekiranya benar. Saya ulangi, sekiranya benar apa yang dititipkan oleh Raja Petra..."

Kamu sendiri pun belum pasti lagi dengan apa yang RPK tulis samada benar atau sebaliknya. Tetapi kamu telah pantas menggunakan perkataan-perkataan biadap kepada seorang Raja Melayu.

Saya berharap kamu jawablah didepan muka pengadilan nanti. Berani buat, berani tanggung.

"Negara Ini Negara Berdaulat"

Semerah Padi

fidel castro said...

negara mana pula yang tidak berdaulat? kita harus memahami perkataan aidaian seperti "kalau"
bukti bukti seperti RPK dedahkan itu ada tertera,nak tau lebih lanjut usahakan lah sendiri kalau berani.

Kerajaan Rakyat said...

Salaam Semerah Padi,

Kalau setakat nama kamu 'Semerah' dan ayah kamu 'Padi', jangan berdebat atau cuba-cuba berlawan hujah dengan saya. Buat membazirkan masa saya. Jangan hanya membaca Al-Quran tanpa memahami maksudnya. Saya cadangkan kamu dan yang seangkatan dengan kamu bermuhasabah diri terlibih dahulu.

Salaam Takzim
Mohd Sofi Yassin
kerajaan rakyat.com

Nazri said...

fidel castro said...

sekurangnya abang sofi menunjukkan KEJANTANAN NYA bukan seperti kita berselindung di sebalik nickname
" bukan kah syaitan itu engkar dgn perintah allah." JADI SESIAPA YANG ENGKAR PUN BOLEH JUGA DIPANGGIL SYAITAN TAK KIRA APA APA LAH JENIS KETERUNANNYA

-----------------------------
woi yg engko sendiri yg guna nickname tu apasal?jadi kat sini bolehlah aku buat kesimpulan yg ko ni jantan lembut iaitu sama spesis dgn jai yg dah aku gelarkan jantan lembut krn suka buat make-up muka dgn kaum 'spesisnya'.ko jgn nak berselindung dgn nickname ko yg berpuaka.lepas ni bolehlah aku panggil ko 'jantan lembut II'.kah kah kah kah kah kah

Nazri said...

bro sofi,

setelah beberapa posting yg cukup boring telah ko siarkan beberapa hari lalu, skg tiba pulak posting ko yg cukup panas tapi posting yg panas macam ni tak kena pada tempatnya pula.aku berpendpt yg posting ko kali agak keras dan tak mencermin ciri-ciri perwatakan seorg melayu yg terkenal dgn budi bahasa dan bersopan-santun.aku harap len kali ko tapislah sikit posting ko tu nanti tak pasal-pasal kepala ko kena pancung dgn Sultan Perak.ko ni cukup bernasib baik krn berada di dlm era yg modem, kalau org macam koni berada di zaman Hang Tuah, dah lama dah ko dikenakan hukuman mati krn menderhaka.

jai said...

Nazrina pondan tua said...

woi yg engko sendiri yg guna nickname tu apasal?jadi kat sini bolehlah aku buat kesimpulan yg ko ni jantan lembut iaitu sama spesis dgn jai yg dah aku gelarkan jantan lembut krn suka buat make-up muka dgn kaum 'spesisnya'.ko jgn nak berselindung dgn nickname ko yg berpuaka.lepas ni bolehlah aku panggil ko 'jantan lembut II'.kah kah kah kah kah kah

Kah kah kah...

Woi nazrina pondan tua!!!

Ada saekor bacul dah jawab soalan cepumas bro Sofi baru2 ni, ko tau tak siapa bacul yang guna nickname 'Anonymous' tu???

Kah kah kah...

Macam pondan kangkong je Anonymous tu yek...

Kah kah kah...

mawar berduri said...

Anonymous said...

Saya selalu mengikuti penulisan didalam blog ini namun tidak pernah sekali saya memberikan komen pada mana-mana artikel yang ditulis.

Namun pada kali ini saya terasa amat sedih dengan cara penulisan yang kurang sopan dan menghina Sultan.

October 20, 2009 8:15 PM

SEBAB DIA SULTAN DIA BUAT JAHAT PUN KITA TAK BOLEH HINA DIA. SULTAN MEROMPAK MENCURI MEROGOL MINUM ARAK SEMUA PUN KENA HORMAT DIA. APALAH KAU NI BODOH BANGGANG SANGAT.

jai said...

Nazrina pondan tua said...
bro sofi,

setelah beberapa posting yg cukup boring telah ko siarkan beberapa hari lalu, skg tiba pulak posting ko yg cukup panas tapi posting yg panas macam ni tak kena pada tempatnya pula.aku berpendpt yg posting ko kali agak keras dan tak mencermin ciri-ciri perwatakan seorg melayu yg terkenal dgn budi bahasa dan bersopan-santun.aku harap len kali ko tapislah sikit posting ko tu nanti tak pasal-pasal kepala ko kena pancung dgn Sultan Perak.ko ni cukup bernasib baik krn berada di dlm era yg modem, kalau org macam koni berada di zaman Hang Tuah, dah lama dah ko dikenakan hukuman mati krn menderhaka.

Kah kah kah...

Orang pandang ke depan ko pandang ke belakang pasal apa???

Dasar pondan tua suka pandang 'belakang' la ko ni!!!

Kah kah kah...

Sebab tu otak ko mundur!!!

Kah kah kah...

Nazri said...

bro sofi,

aku rasa koni masih banyak lagi kena belajar.ko patut mencontohi rakyat Thailand yg cukup menghormati dan menyayangi Raja Bhumibol Adulyadej.kalau ko nak tahu di Thailand, sesiapa yg menghina Raja Bhumibol Adulyadej akan dikenakan hukuman penjara.ko tahu tak?aku hanya bagi nasihat je, terpulang kpd ko nak dengar ke tidak.

wak said...

adoh wak takut nak komen. tapi wak nak cerita. dulu orang kg wak terserempak dgn perompak. org kampong keluar ramai2 belasah perompak celaka tu sampai separoh mati. perompak kalau tak belasah kasi mampos nanti dia merompak lagi.

wak said...

semerah padi wak nak soal. kalau orang rompak rumah kau. kau senyum je ke. kau tabik hormat kat perompak tu ke. baguis sgt kau ni. pastu orang tu rogol bini kau. kau pun senyum jugak. baguis sgt2 kau ni. pastu orang tu bunuh kau. mampos kau. baguis orang tu.

jai said...

Nazri said...
bro sofi,

aku rasa koni masih banyak lagi kena belajar.ko patut mencontohi rakyat Thailand yg cukup menghormati dan menyayangi Raja Bhumibol Adulyadej.kalau ko nak tahu di Thailand, sesiapa yg menghina Raja Bhumibol Adulyadej akan dikenakan hukuman penjara.ko tahu tak?aku hanya bagi nasihat je, terpulang kpd ko nak dengar ke tidak.

Kah kah kah...

Ko tu yang patut pergi Thailand belajar jadi jadi pondan siam pulak!!!

Kah kah kah...

wak said...

Anonymous said...

Tuan punya blog ini bersama RPK adalah keturunan anak haram emak dia orang kena belasah dengan babi itu pasal depa tak tau hormat dengan raja. Cis..bangsat

bat69
October 20, 2009 1:47 PM

- baguis bahsa kau. wak dulu2 suka memburu. wak buru pelanduk dengan rusa. kadang2 wak terdengar bunyi babi. sama macam bahsa kau.

wak said...

Jeffry said...

GINI LAH..SENANG CITER TUAN PUNYE BLOG NI PEGI LAH SERAH DIRI KAT PIHAK POLIS SEBELUM TUAN PUNYE BLOG DI CEKUP
October 20, 2009 1:34 PM

- masa wak memburu kat hutan raub dulu ada jugak ternampak siamang dan ungka. wak ingat rupa dia salin tak tumpang rupa kau. macam kembar pulak wak tengok

wak said...

sri mersing said...

aku nak buat repot polis esok..jom ramai2 buat repot
October 20, 2009 2:09 PM

- wak ingat tahun 80an dulu. ada ketua beruk dedahkan kejahatan dan harta sultan. maka ramailah beruk dan anjing buat repot. penuhlah cerita dalam sotkabar. cerita repot harta sultan. beruk2 dah ganti dua ketua tapi ketua beruk tu masih memberuk.

Mohd Akhyar a.k.a Hanz said...

All..kalau..kalau...adeh...because of this huh gado2. Ish...

jai said...

Salam wak.

wak said...

- wak ingat tahun 80an dulu. ada ketua beruk dedahkan kejahatan dan harta sultan. maka ramailah beruk dan anjing buat repot. penuhlah cerita dalam sotkabar. cerita repot harta sultan. beruk2 dah ganti dua ketua tapi ketua beruk tu masih memberuk.

Kah kah kah...

Betul tu wak!!!

Dan beruk2 tu siap buat demo lagi!!!

Kah kah kah...

Tapi saya tak pernah lupa wak, ada beruk kat Terengganu yang bawa sepanduk kata sultan 'natang'!!!

Kah kah kah...

Anonymous said...

ha...ha...ha...Wak!! lu kelakar la,,

fidel castro said...

salam nazri..
kalau bahasa orang PR tu kasar dah bahasa kau tu pula ? bahasa pasar babi ke?
setakat kau tu aku tak heran lan wahai budak sekolah..
kan 2 kali aku cabar kau untuk tunjuk kan bukti kenapa berdolak dalih atau memang kau keturunan pengecut?

fidel castro said...

nazri,
kalau agong kita macam raja bhumipol thailand dah lama najib termasuk KAU dah masuk penjara macam apa yang terjadi kat taksin dan isterinya?
raja bhumipol tak rompak harta rakyat tau tak.

storm62 said...

salam wak,

boleh pinjam senapang wak ke, aku nak tembak sekor biawak pondan tua yg berkeliaran kat blog KR ini!

wak ka ka ka ka....

laskar umno johor said...

woi anjing,tak lama lagi ko mungkin akan dikesan..tunggu ye anjing!

storm62 said...

sesiapa yg nak buat laporan polis, sila duduk diam2 dan tunggu habis cuti aku ini atau layari laman web ini www.PolisDiRasuahMalaysia.com

"berkhianat untuk negara"

wah ka ka ka ka....

fidel castro said...

salam bro storm62,
hang dah terlewat itu pondan tua dah masuk kerja shift 12 malam kat jalan ha fook daaaaaaa.
terpaksa buat kerja terkutuk kerana nak cari duit hantaran..tunang nya dah mula makan asam loo

Nazri said...

fidel castro said...

kalau agong kita macam raja bhumipol thailand dah lama najib termasuk KAU dah masuk penjara macam apa yang terjadi kat taksin dan isterinya?
raja bhumipol tak rompak harta rakyat tau tak.

------------------------------
habis tu ko ade bukti ke utk menyokong tuduhan ko yg Sultan terlibat dlm merompak harta rakyat?kalau setakat bukti ko hanya datang drpd RPK, baik tak payah.aku cabar ko bagi bukti sahih.jgn pulak ko lari lintang pukang bila diminta bukti.

fidel castro said...

pegawai jabatan haiwan umno mana pulak yang sukarela nak tangkap anjing? masa masyarakat cina demo babi kat melaka tak ada pula yang ditangkap..
kenapa yee

fidel castro said...

saudara nazrina
kenapa tak baca dan pahami betul betul tajuk topik tu..atau kau buta huruf...memang kau jenis kankong

baju biru said...

aku ada dengar P Ramlee sebut SETAN!!!! pada sultan tapi tak tahu sultan mana ....

cuba korang baca buku karya SH ALlatas bertajuk 5 raja terakhir... menarik buku tur.. bahasa dia lagi ganas dan ada sebut sultan dan anak raja yang jahat (korup). buku nie dikeluarkan sekitar taun 80an....

shamzack said...

salamm broo...
klu ya pn btoll tuanku sultan begi2..jgn la kita umat mlayu Islam ni tnjuk lagak cm penderhaka lakk...
adat Mlayu bertata susila sopan santunan perlu la d jaga..biar beradabb la skett..
Tuanku ponn manusia gk bebb...bkn nya malaikatt...bkn nya Nabi@Rasul...yg maksumm...
tgur berbicara la dengan adab tertib sbg MUSLIM...hormatt org lain xrugi pun bebb..
pe2 hal ponn perjuangan mesti d truskan...
Islam jalan penyelesaian...
takbirr...ALLAHUAKBARR.......

storm62 said...

salam saudara fidel castro,

wak ka ka ka...pembunuh Nurin pun depa tak bleh kesan, siBala pun depa tak bleh kesan, RPK pun depa tak bleh kesan....katanya depa ni bleh kesan anjing2 saja...laksa umno johor pasti boleh...kesan anjing...wak ka ka ka.

wak said...

wak dok kampong. maklum je la ramai yang bela lembu. bela kambing. yang cina kampong sebelah tu anjing pun dia bela. bila budak sekolah lalu anjing dia menyalak. dia panggil -laskar umno- senyap anjing tu. rupanya nama anjing dia laskar umno.

jai said...

storm62 said...
salam saudara fidel castro,

wak ka ka ka...pembunuh Nurin pun depa tak bleh kesan, siBala pun depa tak bleh kesan, RPK pun depa tak bleh kesan....katanya depa ni bleh kesan anjing2 saja...laksa umno johor pasti boleh...kesan anjing...wak ka ka ka

Kah kah kah...

Malam2 macam ni hang dok sebut laksa pasal apa pulak ni???

Kah kah kah...

Dalam banyak2 laksa, laksa Gelam dengan laksa Kuala Kedah jugak yang sedap!!!

Kah kah kah...

fidel castro said...

salam wak...
sebab di sebut laskar umNo sebab itulah anjing tak menyalak..cuba sebut laskar um harus budak kampung lari lintang pukang
BRO JAI KALAU HANG TURUN KE KEMAMAN INFORM GUE..KITA KENA LAKSAM TERENGGANU..

storm62 said...

salam bro jai,

aku suka sangat laksa Kuala Kedah tu, harga bungkus skrg pun rm10.00 sekilo....1Keluarga pun bleh makan...wak ka ka ka....tapi laksa umno johor??? aku tak tau, bau busuk kut?...wak ka ka ka....

nvevirna said...

wak ni buat klakor plak, wak nie din bramboi ker apo?

korang semua memang betul dan bagus, kita mesti tentang kebatilan dan hindarkan kejahatan, tidak kira siapa pun kita. baik yang besar atau kecik, kaya atau miskin, dihina atau dipuja, berpangkat atau bertongkat,tua atau muda.. kita patut tolak orang yang korup dan tamak.

itu hak kita sebenarnya untuk berpesan dan memberitahu perkara yang mungkin ada setengah mereka yang tidak tahu (batil).
ya... sebab itu Allah lantik rasul dan nabi dikalangan umat manusia. sebab hanya manusia yang tahu perangai manusia dan boleh memberi teguran jika terkhilaf dan tersasar. kalau lantik haiwan kan ...susah.

Rakyat Setia said...

Daulat Tuanku,,
Patik akan mempertahankan sistem beraja walaupun terpaksa bermandi darah,,,Kepada semua penderhaka,,,kalau berani cabarlah secara terbuka sistem beraja,,,akan kuhapuskan semua walaupun aku terkorban,,ampun tuanku..

storm62 said...

untuk mereka yg hendak bermandi darah, sila beratur depan pintu "1Toilet"....yg nak bermandi bunga atau SPA mai ikut aku....wak ka ka ka.

jpetrucci said...

banyak plak anjing kurap umno mlm,smua mcm palattt..

fidel castro said...

Rakyat Setia said...
Daulat Tuanku,,
Patik akan mempertahankan sistem beraja walaupun terpaksa bermandi darah,,,Kepada semua penderhaka,,,kalau berani cabarlah secara terbuka sistem beraja,,,akan kuhapuskan semua walaupun aku terkorban,,ampun tuanku..

HANG PI CABAR DULU YANG MEMANGGIL SULTAN / AGONG "NATANG" LEPAS TU BARULAH CABAR AKU. AKU HANYA MEMPERTAHANKAN ISLAM SAHAJA.

storm62 said...

halo wak, mai pinjam senapang ko skali lagi, nak tembak anjing kurap pulak nie...wak ka ka ka.

wak said...

adoh naik bulu wak dengar ada yang nak mandi darah. baguis tu kalau nak sangat mandi darah. kena pegi Kuala Sungai Baru. kat melaka tu. banyak darah kat situ. ada lembu kontot. ada anak ketam bela lembu kontot. hah pergi lah mandi darah lembu kontot tu.

jpetrucci said...

storm62 said...

halo wak, mai pinjam senapang ko skali lagi, nak tembak anjing kurap pulak nie...wak ka ka ka.

hahaha....
storm62 klu ko nak tembak,tembak kat lutut sbb otak dorang kat lutut..

jpetrucci said...

knapa bulu ketiak ku tegak..hahaha..ada budak siau nak mandi darah...

jai said...

Salam semua.

Kebetulan bercerita pasal raja/sultan ni, apa kata kita imbau kembali apa yang telah terjadi kepada institusi di raja pada tahun 1993.

Antara petikan ucapan PM ketika itu:

Tuan Yang di-Pertua,

16. Perbincangan berkenaan pindaan kepada Perlembagaan untuk memberi perlindungan undang-undang kepada rakyat daripada sebarang tekanan atau penganiayaan oleh Raja telah mengambil masa yang agak panjang. Kadang-kadang kita dengar kritikan bahawa serangan terhadap Raja, tingkah-laku dan cara hidup mereka adalah keterlaluan.

17. Sayugia diingatkan bahawa sehingga tahun 1990 tidak ada sesiapa yang mengkritik atau menegur Raja secara terbuka.Ini mungkin kerana adat resam orang Melayu atau kerana takut melanggar Akta Hasutan.

18. Tetapi selepas Pilihanraya Umum 1990 perasaan marah kepada Raja Kelantan telah meluap kerana Baginda telah secara aktif dan terbuka berkempen bagi pihak parti bapa saudaranya. Rakyat tidak dapat menerima bukan sahaja perbuatan membelakangkan larangan berpolitik oleh Raja, tetapi juga percubaan untuk menaikkan keluarga sendiri ke jawatan tinggi -- satu jenis nepotisma yang amat berbau feudal dan anti demokrasi.

19. Semenjak itu rakyat mula mengkritik Raja secara terbuka. Mereka tidak berasa segan-silu lagi. Apa yang telah dilakukan oleh Raja Kelantan ialah membuka, dengan izin Tuan Yang di-Pertua `a can of worms`. Malangnya bau busuk yang keluar terlekat juga kepada Raja-Raja lain. Bak kata pepatah Melayu kerana seekor kerbau membawa lumpur, habis semuanya terpalit juga.

20. Kerana Raja Kelantan, adat resam dan ketakutan rakyat kepada undang-undang telah hilang. Maka apabila berlaku peristiwa Gomez, rakyat membuat teguran dan kritikan terhadap Raja-Raja dengan begitu lantang. Kerajaan yang dipilih oleh rakyat yang percaya kepada kedaulatan undang- undang tidak dapat berdiam diri. Untuk memberi perlindungan kepada rakyat maka pindaan telah dibuat kepada Perlembagaan seperti dalam Akta yang dibahaskan oleh Dewan ini pada 18 dan 19 Januari 1993.

Selanjutnya sila ke sini:

http://www.pmo.gov.my/ucapan/?m=p&p=mahathir&id=857

AIZAD ADNAN said...

Aku anak Perak sendiri pon tak berani angkat kaki dekat Sultan Perak. Ko tak tengok ke Nizar Al Balacis dah sasau? agaknya lepas ni pon ko akan jadi Man sasau macam Nizar. Daulat Tuanku.

Anti PASetan

fidel castro said...

en.aizad..
jangan buat sasau lah kat sini.
balik umah peluk anak anak dulu.
sultan kau tu boleh baca talkin ke? kalau yb haji nizar aku dah tengok

wak said...

aizad adnan

* Age: 26
* Gender: Male@female
* Astrological Sign: Popcorn
* Zodiac Year: Dog
* Industry: Engin setering
* Occupation: Fire Fighting(lawan api) kau dok dalam neraka.
* Location: Ipoh : Perak : Malaysia

kasih said...

aku pun tak tahu apa nak jadi? ta[i penjahat harus di singkirkan dengan segera

mad1 said...

kah kah kah banyak betul mangkuk-mangkuk pencacai bn datang sini menunjukkan kebodohan mereka. sebijik tahap mentaliti nazri kangkong. patutla bn parti perasuah menjadi pemerintah negara ini sekian lama sebab ramai mangkuk2 seperti ini mengundi mereka.

biznesmaya said...

Wow nazriumno bawa geng ramai2 he he. Bro Sofi
harap jangan sekat dio orang nak join. Tu tanda
Blog KR adalah blog paling popular di alam siber.

Anonymous said...

aku xtau nk sedih ke gelak
ntah ape la korg caye pr tu bersih sgt
xpernah wujud lg kerajaan demokrasi di dunai ni yg bersih tanpa rasuah

blum ade power,mmg temberang mcm2
yg dh ade power kt berapa negeri tu pun dh mcm2 kes
tempat babi kt melaka tu,dap dh pegang..
xsetle jgk..

xpsl2 nk emo mencaci sultan
ape la punya melayu
di saat dap dh pegang tampuk
mcm2 die gubal
maka berperang lh lg kite melayu dgn cina

KASIH said...

orang2 bn, dah kena bunuh dengan sultan baru sedar kot.

Balabaque said...

- saya setuju dengan miya... walaupun bahasa tulisannya kasar sedikit, namun jika difikirkan secara positif... itu melambangkan perasaan org yg telah BOSAN dijajah....

- miya... semua parti yg memperjuangkan kaum, bangsa dan hak2 sabah & sarawak (yg kini menjadi sekutu BN) adalah parti lapuk... dah x boleh pakai... mereka dah x nak perjuangkan hak2 "kita" lagi... mereka cuma nak perjuangkan "poket" mereka saja...

- so sudah tiba masa utk kita MENOLAK BN@UMNO kat SABAH & SARAWAK... bersama2 kita kembalikan HAK2 KITA!!!!

kasih said...

ala ko orang, nak buat apa sibuk pasal sultan? zaman sekarang sultan mana ada daulat lagi. membazirkan duit aku aje, dah la aku bayar cukai, sultan senang2 bazirkan duit kita semua. elok di campakkan aje sultan perak kat laut merah atau di bomkan pakai c4

hidupumno said...

tu la....., apa la pr ni, ini la masa nak cari duit yang banyak. sesiapa yang nak duit masuk umno. sekarang mana ada soal dosa pahala dah. kita pemimpin bukan ada ciri2 islam pun. dah alang-alang, masuk aje umno. dapat duit. kita kaut semua duit rakyat yang ada. mcm sultan perak dan sultan pahang. mana ada soal agama lagi. sultan pun tak jadi iman agannya.

hidupumno said...

ko ni biar betul kasih?.. kalau sultan dah di bumuh, macam mana aku nak kaut duit negara yang kaya raya sekarang ni? sampai kiamat tak habis duit yang ada ni. rugi la

khalifah muda said...

woi.. barua.. nko nak bom sultan???.. kalau berani langkah mayat aku dulu la.. celaka lahanat!!!

johan said...

kepada rakyat setia kalo nk mandi darah sangat hang pi lahh
palestin tu lwn isrel
boloh ponya olang, masa umngok ckap sultan natang awat hang tak mngamukk boloh2

kasih said...

Siapa yang pembunuh? sultan?, ahli politik, atau rakyat? (Teoh beng hock di pukul dan cekik sebelum jatuh)http://www.harakahdaily.net/

harun salim said...

bro sofi..

cube tgk blog ni.. syababal-huda.blogspot.com .. dia desak KDN guna ISA...

fuyyoo.. takutnyer... heheheh..

jgn takut la bro.. teruskan perjuangan.. biar diorang ni sedar sikit.. taksub sgt dgn UMNGOK.. dedahkan lg kepincangan diorg bro..

fidel castro said...

hidupumno..
hang pi minta sedekah kat central market ke atau jumpa khalil yaakob atau pon naik tongkang balik india dengan zambry kudeta

juragan said...

hai c Nazri bebal...hujah kau kata Sebab Umno releven ialah Masitah dan Firdaus jaafar masih setia kat umno dan x berubah....hoi bahslol spesis 2 ekor mcm lembu dicucuk hidung..nama je kelulusan ugama tapi bangang ikut saja ckp pemimpin umno x taghu mmbezakan yg mana betul dan yg mana tidak....andaikata pemimpinnya kata tahi lembu tu pada sememangnya bolih bolih dimakan tentu orang mcm 2 ekor meninyakan katanya..bodoh 3 kali brtanding pru semua tewas..relevan kepala otak hang Nazri..wahai C Nazri penceroboh blog PKR...kenapa ko tak tulis hujah bodoh ko ni kat dlm blog pemuda umno..ko kata umno tu bagus sangat..kalau bagus gilah kat blog umno....kenapa sibuk dan blog kitas org ni...aku tahu sbb hujah kalau masuk dlm blog tu xde siapa nak baca org KR xde selera nak buka blog..lagi pun ko tahu blog kita orang ni betul dan benar sbb tu ko minat menulis,,tapi sayang hujah yg ko berikan tu songsang dan sasau..

johan said...

nama ko best la khalifah, tapi sayangg ko berani kat sini jerr, kalo ader pemimpin umngokk lawan raja pon ko tak berani nk bantah nyerr
ko buat bodoh jerrr
sb ko mg bolohhh

baju biru said...

memang betul dan bernas apa yang korang titipkan diruangan ini. memang ada ramai yang tak puas hati dan bangkang, memang ini sifat semulajadi manusia; kalau tak puas hati mesti bangkang. seperti parti pembangkang juga dan kita mesti jadi pembangkang yang baik dan ada idea bagus.

nape ada perpatah melayu/ bidalan 'sultan baik patut disembah, sultan tak baik patut disanggah'?

apa makna sanggah tu?
ini bermakna orang-orang melayu dahulu tahu sultan ni ada yang jahat (korup) dan sultan ni memang patut ditentang dan dikutuk.
kalau sultan yang baik memang patut kita sembah dan daulatkan. tempatkan mereka dimartabat yang selayaknya.
Al-Fatihah untuk arwah orang melayu islam terdahulu.

Balabaque said...

khalifah muda said...

woi.. barua.. nko nak bom sultan???.. kalau berani langkah mayat aku dulu la.. celaka lahanat!!!
----------------

- kenapa??? x bolehke????

- sultan membunuh boleh pula ye...

- kalau sultan yg baik, adil, jujur, ikhlas... siapa yg nak bunuh????

- kalau sultan yg makan rasuah, salah guna kuasa, x jaga kepentingan rakyat.... nak buat apa????? dah lah gaji kita bayar... nak jd perompak dan penjenayah lagi... cissss...

- ikut sejarah dunia, ramai raja yg dibunuh, digulingkan, dihukum, digantung bila kejam, salah guna kuasa, x jga kepentingan rakyat...masalahnya kat malaysia (Melayu UMNO) ni terlalu mengagung2kan nama & darjat... sehingga x dpt membezakan mana yg buruk dan yg baik... adakah patut....

- UMNO telah mengajar melayu jadi PENGECUT...maaf..namun fikirlah sedalam2nya... jgn guna mata dan hati semata2...

- belajar dari sejarah lah wei....

Anonymous said...

Sultan bukan TUHAN...

Bila mati sama prosesnya...
yang penting, sultan pun akan mati juga...
sama macam orang kebanyakan...
tunggulah azab ALLAH sekiranya apa yang didakwa ini benar, dan sekiranya ini adalah fitnah, sila tampil menafikan dakwaan ini...

yang Haq tetap Haq, yang bathil tetap bathil...
ALLAH pemimpin ulung yang tiada tandingan pengurusanNYA... ALLAHHu

Nazri said...

baguslah penyokong BN dah semakin ramai dlm blog KR ni.ini telah memberikan kita gambaran yg penyokong BN telah semakin bertambah.

angah said...

salam bro sofi....

alamak ada blog umngok bongok nak kenakan ISA lah bro..dasar ISRAEL...asyik2 nak tahan ISA jer...

kah klah kah...

lawan lah fakta balik..dengan hujah ke aper... nie asyik2 nak guna ISA jer....

cam pukimak jer... kah kah kah

angah said...

aku lebih suka hang jebat berbanding hang tuah...

hang jebat berkata...aku jebat..aku rakyat biasa..aku rela mati kerna rakyat...

hang tuah pula... aku tuah..hulubalang sultan.. aku rela mati kerna sultan...

kah kah kah.. siapa yg bodoh dan ngok...

umngok..bongok

Nazri said...

bro sofi,

apsal ko offkan auto release?ko takut ke? setelah posting ko ni mencetuskan satu kontroversi yg cukup besar.dgn offkan auto release jadi senanglah ko tapis komen yg menghentam posting engko.betul tak?

jai said...

Nazrina kangkong said...
bro sofi,

apsal ko offkan auto release?ko takut ke? setelah posting ko ni mencetuskan satu kontroversi yg cukup besar.dgn offkan auto release jadi senanglah ko tapis komen yg menghentam posting engko.betul tak?

Kah kah kah...

Ko apa hal kangkong???

Suka hati la bro Sofi nak off atau nak on kan auto release.

Blog ni dia punya, yang ko sibuk kenapa???

Ko tu dah la pencacai merempat kat blog ni!!!

Kalau dah pencacai merempat kat tempat orang buat la cara pencacai, jangan nak lebih2 mengalahkan tuan rumah pulak!!!

Kah kah kah...

Dasar pencacai merempat tak sedar diri la ko ni!!!

Kah kah kah...

amirmhd said...

Balabaque:

Org Sabah pun taknak PKR letak Azmin jd chief Sabah...

amirmhd said...

Balabque:

"UMNO telah mengajar melayu jadi PENGECUT...maaf..namun fikirlah sedalam2nya... jgn guna mata dan hati semata2...

- belajar dari sejarah lah wei...."

UMNO menegur Sultan2 secara diplomasi sehingga ke pindaan undang2 beb, lebih berhemah dan bersistematik dalam menghadkan kuasa raja2. Itu macam cara org penakut ke ko rasa? Yg aku nampak Melayu2 dalam PKR PAS yg tak berani menegur apa2 "raja2 bukan melayu" dalam DAP tu buat sungguh pun menindas dan mengenepikan hak2 Melayu/Islam!!! Ko takde otak ke nak pikir semua nih?

Sejarah sentiasa memaparkan semua bangsa dalam dunia ni cuba dan berjaya mengambil kesempatan di atas sifat pemberi org2 Melayu. Sejarah banyak menunjukkan org2 bukan Melayu cuba menguasai Tanah Melayu ini sejak zaman berzaman. Ko tak reti baca sejarah ke? Ke mata ko dah buta telinga ko dah tuli dilaung2kan dengan dongengan keadilan kesama rataan DAP PKR tu? Kalau betul2 lah nak sama rata mula2 hapuskan dulu Sekolah Jenis Kebangsaan, duduk belajar dalam Sekolah Kebangsaan jerr semua bangsa. Ko suruh lah cina2 india2 dalam DAP PKR tu sokong hal nih tengok depa nak ke tak? Kalau tak nak tosah citerla pasal keadilan ke kesama rataan ke hape ker... Jangan jd bodohlah beb dilembu kan untuk berlaga sesama Melayu...

biznesmaya said...

Hee nama khalifah. Hebat macam pemimpin islam zaman khalifah dulu. Tapi pemimpin umno tak
pun buat ape yang khalifah islam dulu buat.
umno kata pas ikut dap. tapi umno ikut mca
dan gerakan dan mic dan konco-konconya tu
apa hal. Cakap tak serba bikin lah. Tempat
aku pengundinya ramai melayu tapi wakil
rakyat mca. Yang memang ramai cina lagi mca lah. Kandang babi bersepah sepah dekat dengan
kawasan perumahan dan sekolah. ni contoh
negeri kubu kuat umno.

The Eye said...

The Eye is watching....

KERIKIL said...

SALAM DAN JUMPA LAGI....KENAPA SEJAK AKHIR2 INI PENCACAI DAN PENGACAU2 DARI UMNO YANG MASUK BLOG KR NI..HUJAH MEREKA MAKIN HARI MAKIN SASAU DAN MERAPU X TENTU HALA...SERTA BERBELIT2 DAN DENGAN FAKTA YANG JAUH MENYIMPANG DARI KEBENARAN...TULAH KALAU DAH BANYAK SANGAT MAKAN REZEKI DARI PUNCA YG TAK HALAL BEGENI LAH JADINYA...TERUTAMA C NAZRI TU..INGAT LAH KALAU DITAKDIRKAN TIBA2 KITA DIJEMPUT MALAIKAT SEDANG KITA MASIH TERKAPAR2 DIBUAI DEK PEMIMPIN UMNO YG KAKI KEBAS DAN KAKI SELEWENG DUIT RAKYAT SERTA JUARA PUTAR BELIT HUKUM TUHAN..APA YANG KITA NAK JWB DEPAN AZAWAJALLA NANTI..KO NAK JAWAB SBB INI SEMUA ANGKARA UMNO..DAH TRLAMBAT DAN KETIKA ITU PIMPINAN UMNO YG BERKUASA TU TELAH DIHUMBANKAN DULU KEDLM NERAKA JAHANAM...SEDAR LAH SEBELUM TERLAMBAT...DISINI AKU PERINGATKAN KAMU SEMUA...

justice for papa!! said...

salam semua..sebenaqnya la kan..cerita ni sy dh tau lama dah,sblm RPK keluarkan dlm blognya....tp x dak bukti ja..waktu 1st beeend tapau perak lagi sy dah tau n sy percaya mmg semua ni berlaku..Raja Nazreen yg minta mcm2..tp pakatan x mau bg..dasat jugak beeend sgup gadaikan semua ni demi poket depa noo..REFORMASI!!!!

Balabaque said...

amirmhd said...

Balabaque:

Org Sabah pun taknak PKR letak Azmin jd chief Sabah...
-----------------
- klau org sabah x nak adakah itu luar biasa????? bukankah logik???

- seperti kepimpinan pusat PKR pun dah setuju x akan letak Azmin jdi ketua PKR sabah... Sabah dah menyenaraikan beberapa orang calon utk dijadikan ketua PKR sabah....so persoalan saya... apa masalahnya bila org sabah x nak org seberang jdi ketua kat sabah????

Balabaque said...

Amirmhd...

- walaupun 1malaysia...bukan semua perkara kita boleh jadi satukan... hapuskan sek jenis kebangsaan? awak melayu memang senang cakap... ada awak fikir sekiranya awk ni bangsa cina or india????

- saya nak tanya... apa masalahnya dgn DAP or org cina sampai awak ni nampak meluat benar???? awak ingat hanya org melayu je kah yg tinggal kat M'sia ni??? awk ingat hanya org melayu sorang je kah yg capai kemerdekaan??? org melayu sorang je kah yg tubuh m'sia??? wei... please kawan... aku suru rujuk sejarah kan... nampak sungguh egnko x kaji sejarah...

- kesamarataan???

- BN pernah ke terfikir nak menyamaratakan taraf hidup di sabah@sarawak dgn semenanjung???

- BN pernah ke terfikir nak menyelaraskan harga2 barangan kat sabah@sarawak dgn semenanjung msia???

- Bn pernah ke terfikir nak menyelaraskan sistem elaun pekerja2 sabah@sarawak dgn semenanjung???

- BN pernah ke terfikir utk turut sama memajukan negeri2 pembangkang dgn negeri2 kerajaan???

- mengenai raja...boleh saudara terangkan apa yg x kena dgn apa yg telah saya tulis??? yg engko tiba2 mengarut kaitkan dgn DAP apa hal????

- oh engko maksudkan DAP @ PKR @ PAS akan menghapuskan raja melayu ye???? saya nak tanya engko...awak ni BENGAP KE?????

- Umno telah mengajar MELAYU jadi pengecut... apa yg salah dgn istilah itu???? dah fakta MELAYU x berani berubah...apa yg awak nak sangkal lagi????

amirmhd said...

Balabaque:

"walaupun 1malaysia...bukan semua perkara kita boleh jadi satukan... hapuskan sek jenis kebangsaan? awak melayu memang senang cakap... ada awak fikir sekiranya awk ni bangsa cina or india????"

- ni amende cakap putar2 ni??? Kata nak 1Malaysia, Malaysian Malaysia la, hak sama rata la... So utk itu yg pertama2nya jadikan 1 bahasa, 1 aliran lah. kalau dah setuju yg Msia ni nak dijadikan hakmilik bersama lupakan bangsa Cina India Melayu, jadilah Bangsa Malaysia - bahasanya apa? Bahasa Malaysia. Sekolah apa? Sekolah Malaysia. Keturunan apa? Malaysia.... Selagi tak boleh terima hakikat ni maka Cina dan India adalah rasis. Nak suruh Melayu jer berkorban dan memberi ke, Cina India bila nak berkorban dan memberi?


"saya nak tanya... apa masalahnya dgn DAP or org cina sampai awak ni nampak meluat benar???? awak ingat hanya org melayu je kah yg tinggal kat M'sia ni??? awk ingat hanya org melayu sorang je kah yg capai kemerdekaan??? org melayu sorang je kah yg tubuh m'sia??? wei... please kawan... aku suru rujuk sejarah kan... nampak sungguh egnko x kaji sejarah..."

- sejatah kata org2 Cina dan India datang Tanah Melayu ni untuk apa? Untuk jadikan Tanah Melayu ni tempat tinggal dia ke ko ingat? Utk berdagang atau utk bekerja samada secara rela atau paksa. Datang atas sebab ekonomi, bukan sebab nak membangunkan bumi Tanah Melayu ni. Ko tak tau ke org2 Cina dan India diberi kerakyatan Malaya atas desakan Inggeris supaya Malaya ini tidak aman selepas merdeka dan Inggeris dapat kembali memerintah. Ko ingat Cina dan India dulu berjuang menumpah darah ke melawan Inggeris dan penjajah2 lain? Jadi komunis adalah. Ko tak tau ke fakta sejarah ni?

- aku takde masalah langsung dengan Cina ke India ke DAP ke sebab memang mana2 kaum minoriti di mana2 pun atas mukabumi ni akan mencari dan merangka peluang untuk memegang kuasa atas maksud survival bangsa mereka. Samalah kalau Melayu di negara lain. Yg aku tak boleh faham ni Melayu2 tak sedar diri ni yg berperang sesama Melayu dek kerana memenangkan hak samarata kononnya. Sedarlah Melayu belum ada daya saing dr segi ekonomi, ni nak serahkan pulak kuasa ikut telunjuk bangsa lain... Bodoh sombong!!!

amirmhd said...

Balabaque:

"BN pernah ke terfikir nak menyamaratakan taraf hidup di sabah@sarawak dgn semenanjung???"

- Dipetik dr BERNAMA.COM - KUALA LUMPUR, 7 Sept [2007] (Bernama) -- Sejumlah RM8 bilion diperuntukkan di bawah Bajet 2008 untuk melaksanakan pelbagai projek bagi meningkatkan kualiti hidup di Sabah dan Sarawak.
- Ko ni jenis baca paper tengok gambar je ke?


"BN pernah ke terfikir nak menyelaraskan harga2 barangan kat sabah@sarawak dgn semenanjung msia???"

- kenalah ambil kira kos transportasi beb, kilang2 sume kat Semenanjung. Bahan2 mentah sume dr Semenanjung. Ko suruhla org2 Sabah Sarawak perbanyakkan kilang2 di sana jadi dapatla rendahkan harga barangan konsumer. Ko tengok harga udang n harga terubuk kat sana, kan lg murah dr Semenanjung? Kenapa? Sebab kos transportasi, salah satunya... Baca Ekonomi skir beb...


"Bn pernah ke terfikir nak menyelaraskan sistem elaun pekerja2 sabah@sarawak dgn semenanjung???"

- Setau aku kalau bekerja di Sabah Sarawak lebih tinggi elaunnya coz biras aku dulu jadi Cikgu di Sarawak n dapat lagi banyak income di sana dr di Semenanjung. Tak bagus ke macam tu? Kan itu satu cara nak menggalakkan tenaga profesional berkhidmat di sana bg tujuan memajukan?


"BN pernah ke terfikir utk turut sama memajukan negeri2 pembangkang dgn negeri2 kerajaan???"

- By this I think u mean Kelantan la kan? Rujuk http://www.utusan.com.my/utusan/SpecialCoverage/RMK9/bahasa/Peruntukan3.pdf and u will find berapa banyak kerajaan Persekutuan peruntuk kan bg tujuan pembangunan setiap negeri dlm RM8 dan RM9. Kelantan dapat RM3.7billion utk RM8 dan RM7.6billion utk RM9. Lebih tinggi drp beberapa negeri lain. Sabah n Sarawak combine dapat RM25.9billion utk RM8 dan RM41.0billion utk RM9. Banyak tuuuuuuu...... Kalau laporan tu tipu aku tak tau la, tapi tu la yg aku baca.


"mengenai raja...boleh saudara terangkan apa yg x kena dgn apa yg telah saya tulis??? yg engko tiba2 mengarut kaitkan dgn DAP apa hal???? oh engko maksudkan DAP @ PKR @ PAS akan menghapuskan raja melayu ye???? saya nak tanya engko...awak ni BENGAP KE????? Umno telah mengajar MELAYU jadi pengecut... apa yg salah dgn istilah itu???? dah faka MELAYU x berani berubah...apa yg awak nak sangkal lagi????"

- ko baca balik lah penulisan aku yg sebelum ni kat atas sana tu. Ko baca pelan2 n cuba ulang-baca 2 3 kali. Mudah2an ko faham apa aku tulis kat atas sana ye... Rasa aku dah cukup jelas dah pe aku tulis sebelum nih... Ni aku cut-pastekan pe yg aku tulis kat atas:

UMNO menegur Sultan2 secara diplomasi sehingga ke pindaan undang2 beb, lebih berhemah dan bersistematik dalam menghadkan kuasa raja2. Itu macam cara org penakut ke ko rasa? Yg aku nampak Melayu2 dalam PKR PAS yg tak berani menegur apa2 "raja2 bukan melayu" dalam DAP tu buat sungguh pun menindas dan mengenepikan hak2 Melayu/Islam!!! Ko takde otak ke nak pikir semua nih?

storm62 said...

aku tergelak membaca hujah amirmhd diatas...wah ka ka ka...mamat ini betul2 tak pandai atau tak erti apa yg berlaku sejak dulu.

kesian kepala otak beb ni dah lama diracuni oleh umno.....racist betul komen diani...tapi sendiri yg tak perasan.

aku nak tanya mamat ni, siapa yg melawan tentera Jepun masa perang dunia kedua diMalaya?

sya said...

Sesungguhnya berpayung lah kepada payung Allah, sesungguhnya payung Allah itu kekal abadi. Tetapi sekiranya berpayung kpd manusia, manusia hanya sementara……sementara kerusi tu ada kuasa…

Balabaque said...

Amirmhd...

- saudara...sy ada mengajukan soalan kpd saudara... iaitu bagaimana cara saudara berfikir jika saudara berada dipihak bukan melayu (cina, india)? apa jawapan saudara? ... sebelum kita pergi lebih jauh...

"ni amende cakap putar2 ni??? Kata nak 1Malaysia, Malaysian Malaysia la, hak sama rata la... So utk itu yg pertama2nya jadikan 1 bahasa, 1 aliran lah. kalau dah setuju yg Msia ni nak dijadikan hakmilik bersama lupakan bangsa Cina India Melayu, jadilah Bangsa Malaysia - bahasanya apa? Bahasa Malaysia. Sekolah apa? Sekolah Malaysia. Keturunan apa? Malaysia.... Selagi tak boleh terima hakikat ni maka Cina dan India adalah rasis. Nak suruh Melayu jer berkorban dan memberi ke, Cina India bila nak berkorban dan memberi?"
--------------------
- saudara telah menghantar cadangan/ pendapat saudara ini kepada Najib ke? apa katanya? dia setuju ke? dia pakai ke pendapat engkau ni?

- sdra...kita semua (warganegara malaysia) merupakan BANGSA MALAYSIA yg terdiri daripada rakyat yg BERBILANG KAUM, BUDAYA,BAHASA dan AGAMA... inilah yg menjadikan Malaysia sebuah negara yg unik dimana (setakat ini) semua rakyat masih mampu hidup aman,tenteram, bersatu padu, saling faham memahami, hormat menghormati... namun apa yg akan merosakkan perpaduan, & keamanan ini adalah apabila ada org yg berfikiran KOLOT spti sdra...

- adakah bila 1malaysia, saudara menyokong pula bahasa2 kaum spti cina, india, kadazan, iban, murut, bajau, di hapuskan dan dilarang utk digunakan (wlupun utk berinteraksi oleh ahli dlm kaum yg sama)? dan WAJIB menggunakan B.Malaysia shja? sblm jawab, sila rujuk apa yg saudara tulis...

- adakah bila 1malaysia, agama2 lain dilarang dan diharamkan? haruskah hanya ada SATU AGAMA shja di MALAYSIA? wlupun rakyat dah terima ISLAM sbg AGAMA RASMI??? ataupun cipta agama lain...AGAMA MALAYSIA? saudara x tulis ini... tp dari penilaian sy inilah konsep 1malaysia saudara....

- keturunan MALAYSIA???? Tuhan dah ciptakan manusia dan membezakan sifat, sikap, serta budaya mengikut keturunan/kaum...Tuhan dah cipta kita CANTIK, INDAH, UNIK
mengikut kaum dan keturunan masing2...kenapa engkau nak hapuskan sesuatu yg INDAH ini? RASUAH pula engkau x beriya2 nak hapuskan???

- adakah bila 1MALAYSIA, budaya2 kaum lain dihapuskan dan di larang utk darayakan? budaya kaum siapa yg harus di ikuti? budaya"KAUM MALAYSIA"?kan saudara bising bila sy katakan ada perkara2 yg x boleh kita satukan...

- SJK saudara hendak mansuhkan? saudara... sepanjang pengetahuan sy, konsep 1 malaysia sdikit sebanyk boleh dieertikan sebagai kita pelajari budaya, bahasa kaum lain, dan kaum lain pun belajar budaya dan bahasa kita... salah satu caranya melalui SJK... kenapa perlu mansuhkan? klu x nak belajar itu hak anda... tp anda tiada hak utk menghalang org lain belajar...

Balabaque said...

- sejatah kata org2 Cina dan India datang Tanah Melayu ni untuk apa? Untuk jadikan Tanah Melayu ni tempat tinggal dia ke ko ingat? Utk berdagang atau utk bekerja samada secara rela atau paksa. Datang atas sebab ekonomi, bukan sebab nak membangunkan bumi Tanah Melayu ni. Ko tak tau ke org2 Cina dan India diberi kerakyatan Malaya atas desakan Inggeris supaya Malaya ini tidak aman selepas merdeka dan Inggeris dapat kembali memerintah. Ko ingat Cina dan India dulu berjuang menumpah darah ke melawan Inggeris dan penjajah2 lain? Jadi komunis adalah. Ko tak tau ke fakta sejarah ni?
------------------------
- siapa tokoh dan mana sumber saudara dapat tentang tulisan saudara ini "Ko tak tau ke org2 Cina dan India diberi kerakyatan Malaya atas desakan Inggeris supaya Malaya ini tidak aman selepas merdeka dan Inggeris dapat kembali memerintah."????

- MENURUT FAKTA SEJARAH,dalam mencapai proses kemerdekaan, british hanya akan memberikan kemerdekaan kpd TM apabila Melayu memberikan hak sama rata kpd cina dan India... MELAYU BANTAH... dan perbincangan dibuat lagi... Akhirnya kata sepakat bersyarat berjaya dicapai melalui permuafakatan yg dikenali dgn istilah KONTRAK SOSIAL... oleh itu, jelas disini cina & India juga memainkan peranan dlm menjayakan kemerdekaan TM... oleh itu x timbul dakwan saudara mengenai Inggeris mahu Melayu terima cina & India dgn harapan pemerintahan akan huru hara dan mereka akan kembali memerintah... saudara... antara pihak yg paling PRO terhadap penubuhan MALAYSIA ialah BRITISH.. so???
tambahan... atas dasar kontrak sosial lah setakat ini kita masih dapat hidup aman damai...walau ada beberapa percubaan utk mencabar, meremehkan kontrak sosial ini...namun nampaknya pencabar tersebut adalah dari golongan BN sendiri juga...

- sy x nafikan Inggeris bawa org cina & India atas dasar ekonomi T.M SEBELUM MERDEKA...mereka mmg diupah oleh Inggeris utk BEKERJA di TM...adalah normal,logik jika mereka KURANG memberikan sumbangan (kecuali menjadi pekerja buruh, pengusaha Bijih timah) dalam membangunkan T.M krn sifat kenegaraan mrka masih kuat thdp negara asal mereka... apa mslhnya?
kerana semua itu berlaku SEBELUM MERDEKA!!!! bagaimana pula SELEPAS MERDEKA????

- KOMUNIS di tubuhkan utk apa? bukan utk menentang Jepun ke???

- saudara...kat Malaysia, komunis bukan semata2 org Cina sja... terdapat juga org2 MELAYU yg menjadi TOKOH Komunis...x perlulah sy sebutkan disini, rujuk balik buku sejarah tingkatan 3...

Balabaque said...

- aku takde masalah langsung dengan Cina ke India ke DAP ke sebab memang mana2 kaum minoriti di mana2 pun atas mukabumi ni akan mencari dan merangka peluang untuk memegang kuasa atas maksud survival bangsa mereka. Samalah kalau Melayu di negara lain. Yg aku tak boleh faham ni Melayu2 tak sedar diri ni yg berperang sesama Melayu dek kerana memenangkan hak samarata kononnya. Sedarlah Melayu belum ada daya saing dr segi ekonomi, ni nak serahkan pulak kuasa ikut telunjuk bangsa lain... Bodoh sombong!!!
----------------------
- no komen... sy bukan melayu...sy BUMIPUTERA SABAH...

- namun bagi saya, bertelingkah, berlawan pendapat itu merupakan satu benda yg normal... asal sahaja benda tersebut mampu mendatangkan kebaikan kepada kedua2 pihak dan rakyat amnya, maka itu adalah sesuatu yg positif...

- jgn sampai tahap hina, caci, maki kaum lain baik agama, kepercayaan, bahasa, keturunan, budaya....itu x baik....

Balabaque said...

- Dipetik dr BERNAMA.COM - KUALA LUMPUR, 7 Sept [2007] (Bernama) -- Sejumlah RM8 bilion diperuntukkan di bawah Bajet 2008 untuk melaksanakan pelbagai projek bagi meningkatkan kualiti hidup di Sabah dan Sarawak.
- Ko ni jenis baca paper tengok gambar je ke?
------------------------
- ya tiap2 tahun benda mcm ni keluar kat paper....
tapi sabah tetap mcm tu juga pun????
tetap mundur jika dibandingkan negeri2 semenanjung...

- kenalah ambil kira kos transportasi beb, kilang2 sume kat Semenanjung. Bahan2 mentah sume dr Semenanjung. Ko suruhla org2 Sabah Sarawak perbanyakkan kilang2 di sana jadi dapatla rendahkan harga barangan konsumer. Ko tengok harga udang n harga terubuk kat sana, kan lg murah dr Semenanjung? Kenapa? Sebab kos transportasi, salah satunya... Baca Ekonomi skir beb...
------------------
- kalau masih berkira ttg kos pransportasi maka konsep 1malaysia engkau tu masih belum tercapai lah ye????

- adakah skrg anda nak bersetuju dgn saya??? dimana ada perkara2 tertentu yg kita x boleh satukan????

- namun kos2 sebegini merupakan satu nilai kecil... dah banyak BN/smjung ambil dr sabah@sarawak..kenapa kos yg x sampai pun 5% dari apa yg diambil BN/smjung pun nak berkira????

- syukurlah... sekurang2nya dapatlah juga org sabah makan nasi berlaukkan ikan masin dan belacan... udang & terubuk je ke yg murah??? barang2 runcit & keperluan yg lain???

- Setau aku kalau bekerja di Sabah Sarawak lebih tinggi elaunnya coz biras aku dulu jadi Cikgu di Sarawak n dapat lagi banyak income di sana dr di Semenanjung. Tak bagus ke macam tu? Kan itu satu cara nak menggalakkan tenaga profesional berkhidmat di sana bg tujuan memajukan?
---------------------
- ya org semenanjung kerja kat sabah,sarawak lebih mahal elaunnya berbanding org sabah yg kerja kat smjung... kenapa???

Balabaque said...

- By this I think u mean Kelantan la kan? Rujuk http://www.utusan.com.my/utusan/SpecialCoverage/RMK9/bahasa/Peruntukan3.pdf and u will find berapa banyak kerajaan Persekutuan peruntuk kan bg tujuan pembangunan setiap negeri dlm RM8 dan RM9. Kelantan dapat RM3.7billion utk RM8 dan RM7.6billion utk RM9. Lebih tinggi drp beberapa negeri lain. Sabah n Sarawak combine dapat RM25.9billion utk RM8 dan RM41.0billion utk RM9. Banyak tuuuuuuu...... Kalau laporan tu tipu aku tak tau la, tapi tu la yg aku baca.
--------------------
- aku mksudkan sabah... kenapa sblm ni (waktu sabah pembangkang) amat sukar sekali peruntukan nak masuk... namun BN ambil alih...aduhhh peruntukan sana, peruntukan sini... billion sana, billion sini....

- bajet 2010 sdg berlangsung... nak tengok berapa peruntukan utk negeri2 pembangkang...
disamping ut nak tengok bgaimana BN urus bajet utk 2010...

"UMNO menegur Sultan2 secara diplomasi sehingga ke pindaan undang2 beb, lebih berhemah dan bersistematik dalam menghadkan kuasa raja2. Itu macam cara org penakut ke ko rasa? Yg aku nampak Melayu2 dalam PKR PAS yg tak berani menegur apa2 "raja2 bukan melayu" dalam DAP tu buat sungguh pun menindas dan mengenepikan hak2 Melayu/Islam!!! Ko takde otak ke nak pikir semua nih?"
------------------
- dalam tulisan sy, sy x lgsung mengaitkan ttg apa yg UMNO buat dkat raja... saya cuma tulis, Melayu UMNO terlalu taksub dgn sesuatu gelaran sehingga x bisa membezakan sesatu yg baik atau salah...dimana sy maksudkan tentang sikap segelintir pencacai UMNO dkat sini yg MENGAMUK bila sahaja isu sultan dibahaskan...

- DAP mengenepikan hak2 org melayu/islam?
sebelum engko tegur parti lain, adalah lebih berfaedah bila engkau renung dahulu perkara2 asas berikut:

1. bukankah MCA mencabar agar ekuiti 30% syarikat bumiputera di mansuhkan???

2. bukankah Ahmad Ismail cuba mencetuskan ketegangan apabila mengatakan cina ini pendatang?

3. bukankah isu kepala Lembu itu tajaan UMNO?

4. bukankah dgn mencarut kat parlimen secara langsung mencemarkan maruah melayu dan Islam?

5. bukankah dgn pengamalan rasuah, secara tidak langsung tlh menentang ajaran islam? walhal songkok kalau boleh xnak lekang dari kepala...

6. siapakah YB2 BN yg mengaku Islam/bising2 mengenai Islam tetapi isteri dan anak2 sendiri x tutup aurat?

malaysiabaru said...

'SOULTAN KENA MAIN'

tapi bukan kena sula...

check tengok kat www.malaysiabaru.com

JAMILKUCING said...

Saya setuju benar dengan pendapat penulis. yang tak setuju tu sebab ashik dok baca utusan meloya. tu yang bodog tu

fahir said...

Siapa yg memberi peluang supaya raja kita dipengaruhi menjadi jahat?

siapa yg menyebabkan polis kita tidak terkawal?

siapa yg rasuah shingga duit yg boleh bina sekolah/university muat semua kaum semua penduduk hilang serta meta?

siapa yg menjualkan tanah melayu milik bumiputera kepada bukan melayu hanya memguntungkan politikus?

siapa yg mementingkan poket politikus saja dan membiarkan rakyat menikmati air,elektrik,cukai,toll,kereta,barang2 yg cukup harga tinggi?

Buta Buta menyokong BN,siapakah yg paling rugi?

Jawapanya golongan kaum yg terbesar di malaysia.

teori said...

KENAPA PLAK AKU NAK KENA HORMAT PADA RAJA2 DAN SULTAN......? APA PERKARA YG TERPUJI YG BOLEH DI PELAJARI DARI SULTAN2 DAN RAJA2 MASA KINI... nothing la beb..... dorang pon tunggang terbalik rakyat yg terhegeh2 doa kan kesejahteraan tiap2 minggu.... baik lg perangai rajagopal tu... ekekekeke

republik Malaysia said...

JADIKAN MALAYSIA NEGARA REPUBLIK(REPUBLIK MALAYSIA)duit rakyat jimat,kita kena cukai pasal nak sara puak2 ni la.

Anonymous said...

susah btul nak murtad klu sultan ada... sultan bukannya tuhan.

tuhan pun xbuat apa2 bila murtad... xkne petir pun... sultan2 je pandai2.

sultan dan agama menhalang evolusi Manusia

Anonymous said...

Sultoon yg adil + beriman disanjong, sultoone yg tak beriman ++ lanoon di sanggah.....buat perabih beras.... Ketahui la disatu hari nanti sultoon dan raja yg kekal dipesada raja lekok, raja kelawar,raja spit,raja deman,