Saturday, April 17, 2010

Skandal Rasuah Najib Dibawa Ke Mahkamah Perancis

Murky arms deal linked to international pattern of kickbacks


A potentially explosive scandal in Malaysia over the billion-dollar purchase of French submarines, a deal engineered by then-Defense Minister Najib Tun Razak, has broken out of the domestic arena with the filing of a request to investigate bribery and kickbacks from the deal in a Paris court.

Although the case has been contained for eight years in the cozy confines of Malaysia's courts and parliament, which are dominated by the ruling National Coalition, French lawyers William Bourdon, Renaud Semerdjian and Joseph Breham put an end to that when they filed it with Parisian prosecutors on behalf of the Malaysian human rights organization Suaram, which supports good-government causes.

Judges in the Paris Prosecution Office have been probing a wide range of corruption charges involving similar submarine sales and the possibility of bribery and kickbacks to top officials in France, Pakistan and other countries. The Malaysian piece of the puzzle was added in two filings, on Dec. 4, 2009 and Feb. 23 this year.

For two years, Parisian prosecutors, led by investigating judges Francoise Besset and Jean-Christophe Hullin, have been gingerly investigating allegations involving senior French political figures and the sales of submarines and other weaponry to governments all over the world. French news reports have said the prosecutors have backed away from some of the most serious charges out of concern for the political fallout.

The allegations relate to one of France's biggest defense conglomerates, the state-owned shipbuilder DCN, which merged with the French electronics company Thales in 2005 to become a dominant force in the European defense industry. DCN's subsidiary Armaris is the manufacturer of Scorpene-class diesel submarines sold to India, Pakistan and Malaysia among other countries. All of the contracts, according to the lawyers acting for Suaram, a Malaysian human rights NGO, are said to be suspect.

With Najib having moved on from the defense portfolio he held when the deal was put together in 2002 to become prime minister and head of the country's largest political party, the mess has the potential to become a major liability for the government and the United Malays National Organisation. Given the power of UMNO, it is unlikely the scandal would ever get any airing in a Malaysian court, which is presumably why Suaram reached out to French prosecutors.

"The filings are very recent and have so far prompted a preliminary police inquiry on the financial aspects of the deal," said a Paris-based source familiar with France's defense establishment. "There isn't a formal investigation yet. The investigation will most likely use documents seized at DCN in the course of another investigation, focusing on bribes paid by DCN in Pakistan."

The source said police have confined their inquiry to bribery allegations so far and have not looked into the 2006 murder of a Mongolian woman in Malaysia who was a translator on the deal for Najib and his friend, Abdul Razak Baginda, during a visit to Paris.

There have been numerous deaths involving DCN defense sales in Taiwan and Pakistan. Prosecutors are suspicious that 11 French submarine engineers who were murdered in a 2002 bomb blast in Karachi – first thought to have been the work of Al Qaeda – were actually killed in retaliation for the fact that the French had reneged on millions of dollars in kickbacks to Pakistani military officers.

The Malaysian allegations revolve around the payment of €114 million to a Malaysia-based company called Perimekar, for support services surrounding the sale of the submarines. Perimekar was wholly owned by another company, KS Ombak Laut Sdn Bhd, which in turn was controlled by Najib's best friend, Razak Baginda, whose wife Mazalinda, a lawyer and former magistrate, was the principal shareholder, according to the French lawyers.

"Over the past years, serious cases have been investigated in France by judges involving DCN," lawyer Renaud Semerdjian told Asia Sentinel in a telephone interview. "This is not the first case of this kind that is being investigated. There are others in Pakistan and there are some issues about India. To a certain extent, every time weapons of any kind have been provided, suspicion of violation of the law may be very high."

As defense minister from 2000 to 2008, Najib commissioned a huge military buildup to upgrade Malaysia's armed forces, including two submarines from Armaris and the lease of a third, a retired French Navy Agosta-class boat. There were also Sukhoi supersonic fighter jets from Russia and millions of dollars spent on coastal patrol boats. All have come under suspicion by opposition leaders in Malaysia's parliament but UMNO has stifled any investigation. Asked personally about the cases, Najib has responded angrily and refused to reply.

Despite efforts to bury it, the case achieved considerably notoriety after the murder of Altantuya Shaariibuu, a 28-year-old Mongolian translator and Razak Baginda's jilted lover, who participated in negotiations over the purchase of the submarines. By her own admission in a letter found after her death, she was attempting to blackmail Razak Baginda for US$500,000.

She was shot in October 2006 and her body was blown up with military explosives by two bodyguards attached to Najib's office after Razak Baginda went to Najib's chief of staff, Musa Safri, for help in keeping her away from him. Not long after being acquitted in November 2008 under questionable circumstances of participating in her murder, Razak Baginda left the country for England. The bodyguards were convicted but no motive was ever established for their actions despite a confession by one which was not allowed in court, but which said they would be paid a large sum of money to get rid of her.

The submarine deal was never brought up in court during a months-long murder trial that was marked by prosecutors, defense attorneys and the judge working studiously to keep Najib's name out of the proceedings. A private detective hired by Razak Baginda to protect him from the furious Altantuya filed a statutory declaration after the trial indicating that Najib had actually been the victim's lover and had passed her on to Razak Baginda.

The detective, P. Balasubramaniam, said later that he was unceremoniously run out of Kuala Lumpur. He eventually emerged from hiding in India to say he had been offered RM5 million (US$1.57 million) by a businessman close to Najib's wife to shut up and get out of town. He also said he had met Nazim Razak, Najib's younger brother, and was told to recant his testimony.

In the current complaint in Paris, the issue revolves around what, if anything, Razak Baginda's Perimekar company did to deserve €114 million. Zainal Abidin, the deputy defense minister at the time of the sale, told parliament that Perimekar had received the amount – 11 percent of the sale price of the submarines – for "coordination and support services." The Paris filing alleges that there were neither support nor services.

Perimekar was registered in 2001, a few months before the signing of the contracts for the sale, the Paris complaint states. The company, it said flatly, "did not have the financial resources to complete the contract." A review of the accounts in 2001 and 2002, the complaint said, "makes it an obvious fact that this corporation had absolutely no capacity, or legal means or financial ability and/or expertise to support such a contract."

"None of the directors and shareholders of Perimekar have the slightest experience in the construction, maintenance or submarine logistics," the complaint adds. "Under the terms of the contract, €114 million were related to the different stages of construction of the submarines." The apparent consideration, supposedly on the part of Perimekar, "would be per diem and Malaysian crews and accommodation costs during their training. There is therefore no link between billing steps and stages of completion of the consideration."

As Asia Sentinel reported on April 1, services for the subs are being performed by a well-connected firm called Boustead DCNS, a joint venture between BHIC Defence Technologies Sdn Bhd, a subsidiary of publicly-listed Boustead Heavy Industries Corp Bhd, and DCNS SA, a subsidiary of DCN. Boustead's Heavy Industries Division now includes Perimekar as an "associate of the Group. PSB is involved in the marketing, upgrading, maintenance and related services for the Malaysian maritime defence industry," according to Boustead's annual report.

Originally Boustead told the Malaysian Stock Exchange that the service contract was for RM600 million (US$184.1 million) for six years, or US$30.68 million annually. However, the contract later ballooned to RM270 million per year. Boustead Holdings is partly owned by the government and has close connections with UMNO.

"There are good grounds to believe that [Perimekar] was created with a single objective: arrange payment of the commission and allocate the amount between different beneficiaries including Malaysian public officials and or Malaysian or foreign intermediaries," the complaint states.

- Asia sentinel


15 comments:

Anonymous said...

amirmhd,

jangan buat2 lupa tau...ni gua nak peringatkan lu....

masa najib menteri pertahanan, siapa menteri kewangan?.....siapa Perdana menteri?....siapa beb?.....

bolehkah menteri pertahanan seorang diri approve pembelian di atas tanpa rujuk kepada Menteri Kewangan dan Perdana Menteri?.....menteri kewangan 1, 2 tak de say ke dalam pembelian nih?......Perdana Menteri pong takde say ke?....huh, powerfullah najib menteri pertahanan.....betul ke gitu beb?

pembelian dimeterai dalam 2002....mesti ada yang buat survey dulu maaa.....so siapa yang pigi buat itu survey? ....sapa suluh itu olang pigi buat survey?....bila itu olang pegi buat itu survey?.....berapa lama dia buat itu survey?.....bila itu olang jumpa najib?.....itu olang baginda razak atau bini baginda?....

ini smua rakyat mau tau maaa.....

siapa ek Perdana Menteri malaysia masa tu....siapa pulak Menteri Kewangan....siapa ek?

The MIND!!!

mad said...

haha bro sofi saya baru nak pastekan artikel ni dalam kr tiba2 tengok bro sofi dah postkan dulu. nampaknya suaram terpaksa bawa kes ini ke mahkamah di perancis kerana tiada apa nak diharapkan kepada mahkamah katun malaysia yg dikuasai oleh parti rasuah no 1 negara. dahlah bersekongkol dengan agen zionis israel. semakin hari semakin teruk dan memalukan tinadakan yang diambil oleh parti sokongan nazri biawak ini.

Nazri said...

woi pencacai PR,

korang ni kecoh ah.Isu kapal selam baru nak dibawa ke mahkamah utk diadili, korang dah tuduh bukan-bukan terhadap Najib.ini satu perbuatan yg tidak bertanggungjawab.Perlu diingat, Najib MASIH BELUM TERBUKTI BERSALAH JADI JGN KORANG BUAT ANDAIAN YG BUKAN-BUKAN YG BOLEH MEROSAKKAN NAMA BAIK DATUK SERI NAJIB DI PENTAS ANTARABANGSA.kita sbg rakyat Malaysia patut memberi support yg padu terhadap PM kita ni,kalau kita sendiri tak support PM kita, habih sapa lagi yg boleh kita harap utk support PM kita ni?fikir-fikirkanlah................

Nazri said...

menurut sumber-sumber yg dipercayai, hari penamaan calon yg diadakan pada hari ini telah memperlihatkan ramai penyokong BN datang utk memberi sepenuh sokongan kpd calon BN iaitu P Kamalanathan.diberitakan hampir 1000 penyokong BN telah membanjiri pusat penamaan calon berbanding penyokong PKR yg hadir hanya sekitar 100 org shj.ini satu petanda baik utk BN merampas balik semula kerusi Ulu Selangor drpd tangan PR.

Anonymous said...

amirmhd,

you asked me to provide proof dosa mamak, ini dia....1 daripada yang banyak!.....apsal lu dok diam?

worst bro, itu olang yang buat survey sudah kena kencing.....najib kencing dia? atau PM yang awal2 suruh itu olang pigi buat survey sudah diKINCING oleh dia tuu sama najib?

This is very interesting bro....

when the PM lets the deal to go through baginda razak then he is actually holding najib's balls!.....and until today, our PM is still being dictated......just like how paklah was dictated?......

playing REALPOLITIK sampai mati maaa....pakai akai semata maaa.....ikut telunjuk Yahud maaa....

tau takut mati?.....atau takut tau bole mati?....ie mati sebelum mati!

The MIND!!!

storm62 said...

kah kah kah teloq najis telah dipicik oleh Perancis....dia takut nak saman akhbar Perancis Le Liberation Front...kah kah kah....takut kerana SALAH....kah kah kah....GOD is GREAT.

Tahniah Dr Kua Kia Soong kerana berani dan sudi membawa kes ini keMahkahmah Perancis....kah kah kah...kita nanti apakah yg akan Peem ApNO berani nak nafikan atau menolak kes ini diPerancis....kah kah kah.

Baginda Razak dan bigmama tak akan tidur lena mulai sekarang......kah kah kah.

You can run but you cannot hide...GOD willing.

storm62 said...

Kpd Pengundi2 yg bijaksana diHulu Selangor,

Sila baca ini,

SHAH ALAM 12 APR: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mengucapkan syabas dan tahniah kepada kerajaan negeri yang berjaya menunjukkan pelbagai peningkatan dalam tempoh dua tahun memerintah negeri ini.

"Beta mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua wakil rakyat kerana genap dua tahun selepas pilihan raya umum, semua Yang Berhormat bersemangat dalam memberi perkhidmatan terbaik," titah baginda.

Baginda juga menganggap kejayaan dalam dua tahun ini ialah prestasi tadbir urus kerajaan Selangor hingga mendapat pengiktirafan Sijil Tanpa Teguran daripada Ketua Audit Negara pada tahun lalu.

Pengiktirafan itu sekali gus meyakinkan Sultan Sharafuddin bahawa kerajaan negeri pada masa ini, dapat mentadbir Selangor dengan baik.

Titah baginda, kerajaan yang baik, telus dan bertanggungjawab yang dilaungkan kepimpinan kerajaan sekali gus membentuk paradigma baru dalam menyampaikan mesej keadilan dan kesejahteraan kepada rakyat.

Baginda turut gembira kerana kebanyakan program yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri dapat merakyatkan ekonomi Selangor melalui pelbagai pendekatan yang dibuat.

Antaranya ialah Pakej Rangsangan Ekonomi Negeri Selangor, program SPIES, pengagihan 10 peratus keuntungan kepada mereka yang berhak, pemuliharaan dan pembangunan Sungai Klang, skim pinjaman mikrokredit, pembagunan sukan melalui Majlis Sukan Negeri Selangor dan pembangunan projek teknologi.

Baginda bertitah demikian ketika merasmikan Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Sidang Dewan Undangan Negeri Selangor Kali Ke-12 pagi tadi.

Sultan Sharafuddin bertitah kepada semua wakil rakyat supaya dapat memberikan khidmat terbaik selari dengan amanah yang diberikan rakyat.

"Beta berharap Dewan ini menjadi medan terbaik untuk menyelesaikan pelbagai isu melibatkan kepentingan rakyat. Mulakanlah dengan niat untuk bekerja dengan jujur, ikhlas dan betul dan berilah kerjasama yang perlu kepada pimpinan Menteri Besar, Tan Sri Datuk Abdul Khalid Ibrahim," titah baginda.

Sultan Sharafuddin turut bertitah segala bentuk isu peribadi akibat perbezaan politik perlu diketepikan untuk rakyat kerana mahu melihat kerajaan Selangor mendapat manfaat dan menjalankan amanah rakyat dengan cekap dan lancar.

"Beta sedar dalam politik tidak mungkin ada 100 peratus persetujuan dan memang diakui bahawa amalan check and balance perlu bagi memastikan semua kepentingan diteliti. Beta mahu semua pihak melaksanakan sistem yang ada atas landasan amanah dan bukan isu peribadi akibat perbezaan politik," titah baginda lagi.
................................................

Takan pengundi2 Hulu Selangor nak "Derhaka" Sultan Selangor dgn mengundi Puak zionist APNO kali ini?

Daulat Tuanku !!!

jai said...

Nazri Pondan Tua Bahalol Tahap GAMPANG said...

woi pencacai PR,

korang ni kecoh ah.Isu kapal selam baru nak dibawa ke mahkamah utk diadili, korang dah tuduh bukan-bukan terhadap Najib.ini satu perbuatan yg tidak bertanggungjawab.Perlu diingat, Najib MASIH BELUM TERBUKTI BERSALAH JADI JGN KORANG BUAT ANDAIAN YG BUKAN-BUKAN YG BOLEH MEROSAKKAN NAMA BAIK DATUK SERI NAJIB DI PENTAS ANTARABANGSA.kita sbg rakyat Malaysia patut memberi support yg padu terhadap PM kita ni,kalau kita sendiri tak support PM kita, habih sapa lagi yg boleh kita harap utk support PM kita ni?fikir-fikirkanlah................

Kah kah kah...

Woi monyet!!!

Mahkamah mana yang ko maksudkan nih???

Mahkamah biasa tak ada kes ni, tapi kalau mahkamah monyet aku tak tau la.

Kalau mahkamah monyet dah tentu ko la yang jadi hakimnya kan???

Kan monyet kan??? Kan???

Kah kah kah...

BODOH PUNYA MONYET UMNO BERGELAR NAZRI PONDAN TUA NIH!!!

Kah kah kah...

jai said...

Nazri Pondan Tua Bahalol Tahap GAMPANG said...

menurut sumber-sumber yg dipercayai, hari penamaan calon yg diadakan pada hari ini telah memperlihatkan ramai penyokong BN datang utk memberi sepenuh sokongan kpd calon BN iaitu P Kamalanathan.diberitakan hampir 1000 penyokong BN telah membanjiri pusat penamaan calon berbanding penyokong PKR yg hadir hanya sekitar 100 org shj.ini satu petanda baik utk BN merampas balik semula kerusi Ulu Selangor drpd tangan PR.

Kah kah kah...

Woi monyet umno!!!

Ko datang bulan ke woi???

Kah kah kah...

Kesian, monyet pondan macam ko pun datang bulan gak ke???

Kah kah kah...

fidel castro said...

Nazri said...
woi pencacai PR,

korang ni kecoh ah.Isu kapal selam baru nak dibawa ke mahkamah utk diadili, korang dah tuduh bukan-bukan terhadap Najib.ini satu perbuatan yg tidak bertanggungjawab.Perlu diingat, Najib MASIH BELUM TERBUKTI BERSALAH JADI JGN KORANG BUAT ANDAIAN YG BUKAN-BUKAN YG BOLEH MEROSAKKAN NAMA BAIK DATUK SERI NAJIB DI PENTAS ANTARABANGSA.kita sbg rakyat Malaysia patut memberi support yg padu terhadap PM kita ni,kalau kita sendiri tak support PM kita, habih sapa lagi yg boleh kita harap utk support PM kita ni?fikir-fikirkanlah................
-------------
wahai biawak..
kalau bab umno-bn haprak,rakyat tak boleh mempersalah kan..tapi kalau PR boleh pula kau kata kan DSAI tu bersalah. dasar orang bodoh.
lu sekor nak sokong umno-bn / najib lu punya pasallah.
sebab lu BODOH.

jai said...

BAGUS!!! BAGUS!!!

KASI SIASAT ITU bijaN.

Kah kah kah...

fidel castro said...

Nazri said...
menurut sumber-sumber yg dipercayai, hari penamaan calon yg diadakan pada hari ini telah memperlihatkan ramai penyokong BN datang utk memberi sepenuh sokongan kpd calon BN iaitu P Kamalanathan.diberitakan hampir 1000 penyokong BN telah membanjiri pusat penamaan calon berbanding penyokong PKR yg hadir hanya sekitar 100 org shj.ini satu petanda baik utk BN merampas balik semula kerusi Ulu Selangor drpd tangan PR.
-----------------------------------
http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2010/04/p094-gambar-sekitar-penamaan-calon-part_18.html
UNTUK NAZRI BIAWAK.
LU LIHAT SENDIRI DAN PAKAI OTAK DULU SEBELUM NAK PROVO

mad said...

Nazri said...
menurut sumber-sumber yg dipercayai, hari penamaan calon yg diadakan pada hari ini telah memperlihatkan ramai penyokong BN datang utk memberi sepenuh sokongan kpd calon BN iaitu P Kamalanathan.diberitakan hampir 1000 penyokong BN telah membanjiri pusat penamaan calon berbanding penyokong PKR yg hadir hanya sekitar 100 org shj.ini satu petanda baik utk BN merampas balik semula kerusi Ulu Selangor drpd tangan PR.
-----------------------------------

woi bahlol nazri mengira pun tak pandai, bn = 100,000 lebih, pr = ada lah dalam 50 lebih org jer. tengok dalam gambar ni dan kira betul-betul >>

http://cenangau.blogspot.com/2010/04/gambar-sekitar-penamaan-calon-p094-hulu.html

http://baganutama.blogspot.com/2010/04/sambungan-cerita-hulu-selangor2.html

http://politikbanjar.blogspot.com/2010/04/12-p094-catatan-foto-17-april-hulu-sgor.html

mad said...

ahli parlimen pasir salak ketua samseng?

http://3.bp.blogspot.com/_jVRRPIsSc5s/S8q_GtwAVuI/AAAAAAAACDg/k2tQiHprKrI/s1600/DSC_3417.JPG

kah kah kah inilah pemimpin pujaan nazri biawak

Tropic Thunder said...

"menurut sumber-sumber yg dipercayai, hari penamaan calon yg diadakan pada hari ini telah memperlihatkan ramai penyokong BN datang utk memberi sepenuh sokongan kpd calon BN iaitu P Kamalanathan.diberitakan hampir 1000 penyokong BN telah membanjiri pusat penamaan calon berbanding penyokong PKR yg hadir hanya sekitar 100 org shj.ini satu petanda baik utk BN merampas balik semula kerusi Ulu Selangor drpd tangan PR."

------------------------------------------------

Berkenaan dengan jumlah penyokong aku nak quote ayat dari berita radio Astro iaitu Sinar FM yang aku dengar pukul 11 pagi. "lebih seribu penyokong Barisan Nasional telah mengiringi calon BN di Hulu Selangor. menurut polis kesesakan telah berlaku sejauh 1 kilo meter dan dianggarkanlima puluh ribu orang berada di kawasan penamaan calon.". Itulah ayat yang dibaca di Berita Sinar 11 pagi semalam. Jadi, kalau seribu orang penyokong UMNO-BN, maknanya penyokong siapa pula bakinya itu?

jawablah hoi biawak....

hahahaha...