Friday, August 3, 2012

Kan dah cakap dah, memang haramjadah polis tu...

KUALA LUMPUR 3 Ogos: Polis yang merupakan saksi ke 23 pendengaran awam Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) marah apabila panel siasatan menyentuh tindakan mereka menghalang media merakam gambar aksi anggota itu semasa bertugas pada Himpunan Bersih.
“Kalau ambil gambar saya, saya pun marah!” kata Assistan Superintenden (ASP) Zahari Yusof penuh emosi.
Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan peguam pemerhati berhubung tindakan polis menghalang pihak media daripada merakam, dan pada tahap merampas kad memori jurugambar ketika membuat liputan pada 28 April lalu.

Ditanya sama ada menjadi kesalahan untuk polis berbuat demikian, beliau menjawab ia bergantung kepada anggota yang berhadapan situasi berkenaan.
“Saya tidak tahu di atas undang-undang apa, tapi saya sebagai individu berhak untuk halang orang ambil gambar saya,” katanya.
Beliau bagaimanapun menafikan wujudnya arahan pihak atasan untuk menghalang jurugambar merakam tindakan mereka sepanjang perhimpunan aman itu.
Dalam sesi pendengaran sebelumnya, jurugambar akhbar The Star, P Puspanathan berkata, beliau dikepung polis apabila cuba mengambil gambar polis membelasah peserta himpunan.
Sementara jurugambar Malay Mail, Muhammad Arif Kartono cedera di bibir akibat dibelasah enam polis dan kameranya sengaja dipecahkan.
Wartawan The Sun, Radzi Razak pula dimasukkan ke Hospital Besar Kuala Lumpur akibat kecederaan dalaman selepas diserang kira-kira tujuh anggota polis. - keadilandaily

Al Jazeera tuntut penjelasan penapisan Astro Rangkaian berita antarabangsa Al Jazeera menuntut penjelasan daripada Astro mengapa liputannya mengenai perhimpunan BERSIH 3.0 Sabtu lalu didakwa telah ditapis.
Zahid Hamidi kata Arab Saudi MUNGKIN akan haramkan jemaah haji malaysia ke tanah suci utk tunaikan haji.... kerana ada demo bersih 3.0 di sana..... ~ ~ (dan berita dalam NST telah mewawancara beberapa ORANG ...
Menjelang perhimpunan aman BERSIH 3.0 esok petang, agaknya apa yang disiarkan ASTRO, yang secara tiba-tiba menganugerahkan rancangan televisyen percuma untuk kesemua 130 salurannya hingga 6 haribulan Mei ...
Tindakan polis semasa BERSIH 3.0 pada 28 April 2012 lalu jauh lebih buruk, ganas dan zalim berbanding perhimpunan BERSIH sebelum ini. Tindakan polis seolahnya mempersundalkan undang-undang negara. Perkara ...
BERSIH 3.0: Al Jazeera's Video and Photos shows what seems to be the beginning of the tear gas. 2012-04-
BERSIH 3: Polis Macam Anjing -. BERSIH 3: Kesian Najib -. BERSIH 3: Analisa olih Mahathir -. BERSIH 3: Polis ... BERSIH 3: Polis saudara Iblis -. BERSIH 3: Laporan Al-Jazeera -. BERSIH 3: Persundalan Polis -. BERSIH 3: ...