Wednesday, August 15, 2012

TAHNIAH DARI DATO 'SERI WAN AZIZAH, PRESIDEN Parti Keadilan Rakyat


KEPULANGAN WIRA OLIMPIK: TAHNIAH KEPADA PANDALELA RINONG PAMG DAN DATO 'LEE CHONG WEI
Pandelela Pamg
Saya ingin mengucapkan selamat kembali kepada wira Olimpik kami dari London 2012, Pandelela Pamg dan Lee Chong Wei, serta mengucapkan tahniah kepada mereka untuk persembahan yang cukup mengagumkan.

Kepada Pandelela, pemenang pingat gangsa dalam acara 10m menyelam wanita, anda adalah wanita pertama Malaysia untuk memenangi pingat di mana-mana Olimpik. Tahniah! Pada masa yang sama, saya tidak lupa akan pencapaian V.Vasugi dalam memenangi pingat gangsa dalam Tae Kwon Do di sukan demonstrasi di Seoul pada 1988. Pandalela akan menjadi wanita Malaysia pertama untuk memenangi pingat Olimpik.

Walaubagaimanapun, Pandelela adalah simbol kejayaan bukan sahaja untuk wanita Sarawak tetapi juga Malaysia. Remaja ini adalah orang yang pertama dari Malaysia Timur untuk mencapai penghormatan sebegini, dan saya berharap ramai lagi yang akan mengikut jejak langkah beliau.

Saya kagum bahawa Pandelela pulih daripada permulaan yang buruk, dan kemudian bangkit untuk memenangi pingat apabila ramai orang yang berpendapat beliau tiada peluang menang. Terdapat daya tahan yang kuat pada dirinya yang menekankan keazaman rakyat Malaysia apabila keadaan tidak berpihak kepada kami.

Chong Wei mungkin telah kehilangan perlawanan pingat emas buat kali kedua dalam perseorangan badminton lelaki, tetapi beliau telah memenangi hati lebih banyak peminat dengan cara beliau membawa dirinya dalam kedua-dua perlawanan akhir serta kekalahan. Beliau adalah orang daripada salah satu perlawanan yang paling dinanti-nantikan untuk ditonton di Sukan Olimpik. Beliau memberikan persembahan yang baik walaupun hanya memenangi perak. Malah, beliau mungkin berakhir sebagai pemenang pingat perak yang paling terkenal di dewan kemasyhuran badminton.

Kedua-dua generasi muda Malaysia telah menunjukkan betapa besarnya potensi yang dipunyai rakyat Malaysia.

Saya mengucapkan tahniah kepada setiap ahli kontinjen Malaysia ke London 2012 yang telah melaksanakan tanggungjawab mereka dalam sukan masing-masing, sebagai duta negara dan model peranan kepada jutaan rakyat Malaysia.

Di sini saya, serta seluruh rakyat Malaysia, mengucapkan terima kasih.


DATO 'SERI WAN AZIZAH
PRESIDEN
Parti Keadilan Rakyat
---

BIRO KOMUNIKASI
PARTI KEADILAN RAKYAT
A-1-09, Merchant Square
No. 1, Jalan Tropicana Selatan 1
47410 Petaling JayaPingat perak sudah pasti berada dalam genggaman ekoran kejayaan pemain badminton perseorangan negara, Datuk Lee Chong Wei melangkah ke perlawanan akhir untuk menentang musuh tradisinya dari China, Lin Dan ...
Pingat perak sudah pasti berada dalam genggaman ekoran kejayaan pemain badminton perseorangan negara, Datuk Lee Chong Wei melangkah ke perlawanan akhir untuk menentang musuh tradisinya dari China, Lin Dan ...
China's Lin Dan plays against Malaysia's Lee Chong Wei during the Men's Singles gold medal match at the London 2012 Olympic Games in London, on Aug 5, 2012. -- PHOTO: AFP. LONDON: China's Lin Dan became the .