Monday, September 17, 2012

Umno menggunakan nama tuhan sehingga tuhan itu kelihatan zalim


Bekas Mufti Perlis, Profesor Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin
Bekas Mufti Perlis, Profesor Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin, berkata beliau lebih rela menerima konsep negara sekular berbanding negara yang menggunakan agama untuk kepentingan politik.
Tegas profesor pelawat Universiti Oxford itu lagi, golongan agama "nampak buruk" apabila kumpulan tersebut menggunakan agama sebagai alat politik.
"Politik dan agama memang patut bergabung kerana agama membimbing politik. (Tetapi apabila) agama dijadikan alat politik, saya lebih rela (terima) negara sekular.
"Saya lebih suka negara yang memisahkan agama daripada politik. Kalau agama itu digunakan untuk kepentingan politik, sekurang- kurangnya agama kita selamat, yang kena orang politik saja.

"Apabila orang buat salah, dan menghalalkan kesalahan itu atas nama Allah, lebih baik pisahkan sahaja," katanya.
Dr Asri menegaskan beliau lebih suka negara Barat yang tidak menggunakan nama tuhan, daripada negara yang menggunakan nama tuhan sehingga tuhan itu kelihatan zalim.
"(Tuhan) kelihatan macam menghalalkan kesalahan. Sebab itu berhati-hati dalam fatwa-fatwa agama," katanya.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas satu laporan akhbar Utusan Malaysia pada Ogos lalu yang mendakwa berdosa sekiranya menyokong parti DAP.
Laporan berkenaan memetik pandangan seorang guru pondok yang antara lainnya menyatakan bahawa DAP "secara terang-terangan menentang penubuhan negara Islam serta pelaksanaan hukum hudud".
Berucap dalam sesi penggulungan di Konvensyen Fiqh Siasah di Shah Alam lewat petang kelmarin, Dr Asri berkata beberapa ahli parlimen DAP Pulau Pinang telah menemui beliau berhubung isu berkenaan.
"Ada akibat besar, bila kata orang kafir harbi ni... Dr Yusuf Qaradhawi cakap negara kafir harbi negara Israel sahaja, Amerika tidak termasuk kerana terlibat dengan perjanjian PBB dan sebagainya," katanya.
Tambahnya, kenyataan guru pondok berkenaan akan menyebabkan pengundi sukar membuat keputusan apabila ia "diruncingkan" lagi menjelang pilihan raya.
"(Bila) orang besar agama kata, tak boleh atau dia kata salah, dah tak boleh buat keputusan dah," katanya sambil menggesa ilmuwan agama lebih banyak memberi pandangan alternatif kepada rakyat.

Tidak perlu mengisytiharkan haram kepada umat Islam untuk menyokong DAP kerana ia hanya berkaitan perbezaan pandangan dalam politik, kata Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah. Katanya, ia ...
Dalam laporan bertajuk 'Haram, berdosa undi DAP' itu, Abdullah berkata, DAP “secara terang-terangan menentang penubuhan negara Islam serta pelaksanaan hukum hudud.” Bagaimanapun, Abdullah mendakwa, MCA ...