Monday, November 26, 2012

Umno BN gandakan fitnah agama menjelang PRU 13


Umno BN gandakan fitnah agama menjelang PRU 13
KOTA KINABALU 24 NOV: Datuk Seri Anwar Ibrahim percaya Umno BN akan menggandakan fitnah menggunakan sentimen agama bagi menutup penyelewengan mereka sekali gus cuba menghalang perubahan politik.
Ketua Umum KEADILAN itu memperingat ahli dan pimpinan KEADILAN untuk bersiap sedia menghadapi tohmahan menjelang pilihan raya umum ke-13.
“Dalam dua tiga bulan terakhir, serangan Umno BN macam orang gila. Macam orang sasau. Sebab dah habis modal.
“Kejap saya penyokong Yahudi, kemudian itu saman Rafizi. Sebelum itu video Azmin, kemudian tuduh Nurul Izzah sokong orang murtad. Sebab nak tutup skandal sebenar.
“Skandal ini bukan rekayasa. Tak boleh dicipta kerana berdasarkan fakta. AES, tak boleh jawab. Kes lembu, tak boleh jawab. Akhirnya dia serang, ‘tanduk’ merata,” katanya disambut ketawa.

Beliau berucap demikian depan 2,000 perwakilan pada Konvensyen KEADILAN Sabah di Star City Convention Hall, Asia City, semalam.
Turut hadir Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali; Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin dan Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Sabah, Ahmad Thamrin.
Anwar berkata, perbezaan kepercayaan agama da bukan penghalang perpaduan bagi membentuk perubahan sosio-politik di negara ini.
“Saya didakwa hormat  orang Kristian, orang Hindu dan agama yang lain. Saya tanya, apa pasal tak boleh hormat?” katanya yang terkenal di peringkat antarabangsa sebagai pemimpin Islam yang dihormati pemimpin agama lain.
Sabah terdiri dari pelbagai etnik dengan pecahan komposisi penganut agama yang pelbagai.
Penduduk beragama Islam merangkumi 65.4 peratus, Kristian (23.6 peratus) Buddha (6 peratus), Hindu 0.1 (peratus) manakala lain-lain (1.9 peratus).