Monday, January 21, 2013

Cincin Berlian RM24 juta: Pengerusi SAMM, Badrul Hisham Shaharin terlepas pandang fakta sebenar

Datin Seri Rosmah Mansor
Setelah membaca berita Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), sdra. Badrul Hisham Shaharin mengatakan Datin Seri Rosmah Mansor tidak mengikut prosedur kastam ketika membawa masuk cincin berlian bernilai RM24 juta, Kerajaan Rakyat merasakan itu satu tuduhan yang amat silap dan beliau telah terlepas pandang fakta sebenar.

Saudara Badrul seharusnya faham, si Semah bini Najib berhak untuk buat apa sahaja ikut suka dia selagi laki dia memegang jawatan perdana menteri. 
Semah bolih beromen dengan siapa saja bila dia terasa stim. Semah bolih beli apa saja yang dia giankan menggunakan wang rakyat. Semah juga bolih melancung ke mana sahaja atas perbelanjaan negara dan Semah juga berhak bermenantukan lanun bila anak dara dia dah stim!! Malah Semah bolih makan apa sahaja untuk menambahkan debabnya menggunakan alaun keraian kerana laki dia Najib.
Polis, Kastam atau siapa sahaja tidak layak untuk mempersoalkan apa saja yang Semah buat selagi laki Semah jadi perdana menteri dan Umno BN perintah negara ini. Justeru, untuk menyelamatkan Semah daripada terus bernafas dalam lumpur, rakyat wajib tolong humbankan Najib ke Mongolia.


KUALA LUMPUR 20 Jan: Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin berkata, kemasukan cincin RM24 juta yang dikaitkan dengan Datin Seri Rosmah Mansor tidak dibuat mengikut prosedur kastam.
“Ikut prosedur kastam, cincin itu perlu diikrar ketika urusan keluar masuk negara. Tetapi kenapa ia tidak diikut?
“Begitu juga dengan nilai Free on Board (FOB) dan nombor invois yang berbeza pada borang keluar dan masuk,  ia sepatutnya sama,” katanya lagi.
Pada 13 Julai 2011, Badrul atau lebih dikenali sebagai Che’gu Bard membuat laporan berhubung isu ini di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Pulau Pinang.
Ekoran itu, SPRM menahan pegawai kastam, A Krishnan namun siasatan berkisar kemasukan cincin itu yang tidak dikenakan sebarang cukai.
Menurut Badrul, Datuk Seri Najib Razak setahun sebelumnya memansuhkan cukai ke atas barang kemas, perhiasan serta pakaian ketika pembentangan belanjawan di Parlimen.
“Hal ini ramai yang terlepas pandang. Adakah pemansuhan itu semata-mata bertujuan untuk perbelanjaan mewah seperti ini?,” soalnya lagi ketika dihubungi.
Baru-baru ini, media melaporkan kenyataan isteri perdana menteri itu yang ‘bersumpah tidak memiliki cincin itu di tangannya’, namun mengaku barang kemas itu ada dibawa masuk.
Dalam pada itu, Badrul menyifatkan isu ditumbulkan semula, akibat serangan dari dalam Umno yang bertujuan menjatuhkan Najib.
“Dahulu strategi Rosmah yang membisu tentang isu ini berjaya buatkan rakyat lupa. Namun kini ia timbul kembali (sebagai) serangan ‘kasar’ dari dalam Umno sendiri ke atas kelemahan terbesar Najib, iaitu Rosmah,” katanya.