Wednesday, January 23, 2013

Satu lagi bukti "Dictatorial leadership" Mahathir Mohamad

Nampak dua makhluk; Ular dan Mahathir
Pembaca diberi pilihan: Mana harus dibunuh dulu?
Ular reti bahasa, (tak percaya tanya Sharifah Zohra Jabeen Shah Miskin) kalau dihalau dengan elok, dia akan beredar, tetapi makhluk yang sekor lagi tu, tidak reti bahasa. Maksudnya, ular lebih baik daripada makhluk yang sekor lagi tu. Ular pandai membelit, tak pandai menipu. Makhluk yang sekor lagi tu, pandai menipu dan bijak membelit. Patutlah dia mengaku dirinya imam kepada segala syaitan!
Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim
Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim sedia beri keterangan di hadapan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai pemberian kewarganegaraan kepada pendatang asing di Sabah jika dipanggil.
Anwar menegaskan, sepanjang menjadi Timbalan Perdana Menteri, beliau tidak pernah terlibat secara langsung dalam projek tersebut.
Menurut beliau, bekas Setiausaha Politik Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri ketika itu adalah peneraju utama projek tersebut.
“Ia (kewarganegaraan untuk warga asing) disebabkan penglibatan Abdul Aziz Shamsuddin dan Megat Junid Megat Ayub, dengan sokongan Perdana Menteri pada masa itu (Mahathir),” katanya pada sidang media di Ibu pejabat KEADILAN di sini hari ini.


“Saya sedia beri keterangan jika dipanggil. Saya yakin saya tidak terlibat dalam apa-apa perkara dan tidak mempunyai kaitan langsung,” katanya.
Menurut Anwar, projek IC tersebut tidak melalui Kabinet kerana ia adalah satu ‘task force’ di bawah Mahathir selaku Perdana Menteri pada ketika itu.
“Bahkan semasa saya memangku jawatan Perdana Menteri selama dua bulan itu, saya tidak menerima sebarang laporan apa-apa mengenai projek IC ini,” kata Anwar.
Beliau turut menegur Datuk Seri Najib Razak kerana membiarkan proses pemberian kewarganegaraan diteruskan semasa pentadbiran Perdana Menteri itu.