Thursday, January 24, 2013

YAB Datuk Seri Anwar Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia Ke-7

Anwar Ibrahim Perdana Menteri Malaysia ke-7
Keputusan kajiselidik menunjukkan Najib Tun Razak semakin hampir ke kubur politiknya. Dengan hanya satu peratus pemisah, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempunyai harapan cerah untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke-7. 

Kuputusan kajiselidik itu juga membawa maksud parti-parti gabungan Pakatan Rakyat; PAS, DAP, PKR akan membentuk Kerajaan Rakyat di Putrajaya selepas pilihan raya umum ke-13, insyaAllah.

Hanya satu peratus sahaja yang memisahkan Perdana Menteri, Najib Tun Razak dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kajiselidik menjelang pilihan raya umum dijangka diadakan beberapa minggu lagi.


Hasil kajiselidik yang dijalankan oleh Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) menunjukkan Najib ke depan sedikit dengan memperolehi 43 peratus berbanding 42 peratus untuk Anwar Ibrahim 'sebagai paling layak menjadi perdana menteri'.

Dua lagi pemimpin turut dimasukkan dalam kajiselidik itu, dengan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di tempat ketiga (26 peratus) manakala Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di tempat terakhir (22 peratus).

Di Kalangan Melayu, Najib adalah yang paling popular (46 peratus), diikuti oleh Abdul Hadi (36 peratus), Anwar (34 peratus) dan Muhyiddin (26 peratus).

Keputusannya adalah berbeza di kalangan kaum Cina, Anwar muncul yang paling popular (61 peratus), diikuti oleh Najib (35 peratus), Muhyiddin (15 peratus). Abdul Hadi adalah yang paling kurang popular, meraih hanya dua peratus.

Ketua Kajiselidik Umcedel itu, Prof Mohd Redzuan Othman berkata rating penerimaan terhadap Najib merosot kepada 54 peratus daripada 61 peratus pada kajiselidik Mac-April 2012 dan 58 peratus pada September tahun lepas.

Kajiselidik terbaru ini dijalankan antara 26 Disember dan 11 Januari, dengan 1,409 responden di semenanjung yang ditemuramah secara bersemuka.

Jika anda Melayu, bacalah!