Thursday, March 21, 2013

Sultan Sulu, Jamalul Kiram III arah 'tentera' lancar perang gerila


Sultan Sulu, Jamalul Kiram III
Sultan Sulu, Jamalul Kiram III, mengarahkan 'tentera' dan penyokongnya di Sabah supaya melancarkan perang gerila terhadap pasukan keselamatan Malaysia.

Beliau turut menarik balik arahan gencatan senjata sebelah pihak yang diumumkannya sebelum ini.

Laporan media Filipina, The Philippine Star, bahawa Jamalul Kiram bertegas mengatakan pengunduran atau penyerahan diri tenteranya di Sabah bukanlah satu pilihan kerana menganggap Sabah adalah tanah air mereka.

"Mereka sudah pun berada di tanah air mereka, mengapa perlu pulang?" kata Jamalul Kiram kepada wartawan di kediamannya di Bandar Taguig, Manila.


Sementara itu, jurucakap Jamalul Kiram, Encik Abraham Idjirani, berkata penentangan di Sabah akan diteruskan.

Beliau berkata arahan gencatan senjata yang ditawarkan kesultanan itu telah ditarik balik dan tentera Kiram telah diarah supaya menjalankan operasi 'serang dan lari' ke atas pasukan keselamatan Malaysia.

Jamalul Kiram juga mengakui adiknya, Azzimudie Kiram, masih lagi berada di Sabah.

Ini bertentangan dengan laporan pihak berkuasa Malaysia yang mengatakan ketua militan itu telah melarikan diri ke selatan Filipina.

Idjirani dilaporkan telah bercakap dengan Azzimudie Kiram pada malam Sabtu lalu dan diberitahu bahawa kumpulan mereka masih kuat.

Idjirani berkata pengikut kesultanan, yang berjumlah 170 orang, telah berpecah menjadi tiga kumpulan untuk mengelak daripada dijejaki pesawat pengintip Malaysia yang berlegar-legar di sekitar Lahad Datu, demikian lapor akhbar Filipina itu.

Media Filipina itu juga memetik satu sumber kerajaan sebagai berkata Azzimudie Kiram tiba di Kepulauan Sulu bersama pengiringnya, yang terdiri daripada pejuang Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF), dan mungkin telah melepasi kepungan tentera melalui Lahad Datu ke Sandakan, sebelum tiba di Pulau Sibutu dan Sitangkai.

RAJA MUDA SULU, AZZIMUDDIE KIRAM ADALAH RAKYAT MALAYSIA 
Permohonan Maaf Papa Gomo Kepada Anwar Ibrahim
BR1M: Beri Rasuah 1 Malaysia. Najib Menipu Rakyat Lagi
Nurani seorang insan kamil. Semoga Allah SWT merahmati Mohd Khalid Ibrahim
Lagi Bukti Pengkhianatan Mahathir Terhadap Kedaulatan Negara