Tuesday, June 18, 2013

Kaedah pengambilan Biji Aprikot / Apricot Seeds

CADANGAN CARA MAKAN BIJI APRIKOT & KAPSUL BIJI APRIKOT:
Kaedah pengambilan Biji Aprikot
Cara 1 – Dikunyah sehingga sebati dengan air liur dan ditelan perlahan-lahan, cara ini membantu meneutralkan bahan aktif yang ada dalam kandungan Biji Aprikot / Apricot Seeds tersebut. (Boleh dikunyah bersama kurma atau kismis atau buahan segar lain seperti epal hijau dan anggur jika tidak tahan dengan rasa pahitnya).

Cara 2 – Biji Aprikot / Apricot Seeds boleh dibuat jus. Biji Aprikot diblender dicampur dengan air mineral beserta buah-buahan seperti epal hijau, anggur, pisang atau lobak merah tanpa mencampurkan gula kerana sel kanser pemakan gula. (Boleh juga setelah dikisar taburkan ke atas hidangan makanan).

apricot seeds
***Bagi pesakit kanser atau pesakit yang mempunyai luka dalam tubuh, hendaklah memakan sepotong buah betik atau nanas 15 – 30 minit sebelum memakan Biji Aprikot / Apricot Seeds. 

 ***Mula memakan Biji Aprikot / Apricot Seeds dengan jumlah yang sedikit dan tambahkan jumlahnya sedikit demi sedikit sehingga sesuai dengan kondisi badan dan mencapai jumlah Biji Aprikot / Apricot Seeds yang perlu dimakan. Apabila terlebih makan Biji Aprikot / Apricot Seeds boleh mengakibatkan sedikit pening, khayal atau mabuk.


 ***Untuk beberapa hari memakan Biji Aprikot / Apricot Seeds, kadang kala akan mengalami demam, lemah badan, mengantuk, rasa letih dan mungkin akan tumbuh biji-biji halus seperti ruam dianggota badan. Teruskan memakannya kerana itu petanda Vitamin B17 yang terdapat dalam Biji Aprikot / Apricot Seeds tersebut sedang aktif bekerja. ***Minum banyak air mineral dan makan banyak buah-buahan serta sayur-sayuran yang anti-kanser.

 ***Jangan makan Biji Aprikot / Apricot seeds bersama buah badam.

 ***Isi perut dahulu sebelum makan Biji Aprikot / Apricot Seeds.

 ***Sila simpan Biji Aprikot / Apricot Seeds dalam peti sejuk di bahagian kering untuk menjaga kualitinya dan mengelakkannya daripada berbubuk – Jangan dibekukan, dimasak atau dijemur di bawah sinaran matahari.

Terdapat pelbagai versi tentang jumlah(kuantiti) Biji Aprikot / Apricot Seeds yang perlu diambil bagi setiap jenis penyakit sama ada untuk tujuan pencegahan atau rawatan. Perbezaan pendapat ini terjadi adalah kerana faktor-faktor seperti perbezaan saiz tubuh seseorang, kondisi badan seseorang, Biji Aprikot / Apricot Seeds yang kadang kala bersaiz besar atau kecil, kandungan Vitamin B17 yang terdapat dalam Biji Aprikot / Apricot Seeds itu sendiri, tahap teruknya sesuatu penyakit dan bebagai-bagai lagi. Walaupun demikian, makanlah Biji Aprikot / Apricot Seeds sebanyak mana yang termampu dalam kadar secepat yang boleh.