Thursday, June 13, 2013

Typical Chinese behavior: Bangsa Cina dalam banyak hal agak keterlaluan biadapnya!

Jalan Sultan
Berita berikut adalah salah satu contoh sifat / perangai sebenar kebanyakan bangsa Cina di Malaysia. Saya tidak mengatakan semua, tetapi kebanyakan bangsa Cina di Malaysia dari pengamatan saya, tebal dengan sikap perkauman mereka. Bangsa Cina biasanya dalam keadaan apa sekalipun akan mengambil kesempatan semaksima mungkin demi kepentingan ekonomi bangsa mereka sendiri tanpa rasa simpati atau rasa tanggungjawab bersama terhadap masyarakat setempat.

Bangsa Cina (tidak semua, YAB Lim Guan Eng sebagai contoh adalah segelintir insan berbangsa Cina yang punya hati budi dan amat saya hormati) juga terkenal sebagai bangsa yang ber "hati kering".

Satu ketika dulu saya turut rasa simpati dan sama menyokong "Jawatankuasa Selamatkan Jalan Sultan dan Jalan Bukit Bintang (PJSBBC) kerna perjuangan mereka pada kefahaman saya ketika itu adalah untuk menyelamatkan warisan sejarah negara. Malangnya semakin hari semakin terserlah niat sebenar mereka hanyalah untuk melindungi gagasan menambah lagi apa yang telah mereka rakusi. Mereka, Cina di jalan Sultan berselindung disebalik retorik menyelamatkan warisan sejarah negara!!. 

Kegiatan ekonomi di kawasan Jalan Sultan dan Bukit Bintang hampir sifar Melayu, hampir kesemuanya dimiliki oleh bangsa Cina!

Dalam isu Selamatkan Jalan Sultan, Parti Keadilan Rakyat adalah salah satu parti politik yang nampaknya bergitu ghairah menyokong perjuangan bangsa Cina di kawasan tersebut. Saya tidak menyalahkan seratus peratus sokongan Parti Keadilan Rakyat dalam sokongannya terhadap memperjuangkan hak bangsa Cina kerna sepertimana parti-parti politik lain, PKR juga menggunakan apa saja isu yang mereka anggap dapat memberi keuntungan politik (political mileage) kepada mereka!

Titipan saya di atas bukan soal mempertikaikan perjuangan perkauman Cina tetapi pada hemat saya bangsa Cina dalam banyak hal agak keterlaluan biadapnya!

Baca berita di bawah

Kini tinggal gereja KL Gospel Hall dan hotel keluarga 75 tahun Lok Ann di Jalan Sultan yang masih enggan menandatangani perjanjian bersama (MA) bagi membenarkan penggunaan jajaran bawah tanah untuk projek kereta api MRT. 
Ekoran itu, tiga pertemuan antara MRT Corp dan Lok Ann sudah dibuat selepas pilihan raya umum lalu. Bagaimanapun masih tiada kata sepakat setakat ini, kata Judy. 
Lok Ann menolak cadangan itu dengan alasan MA itu menjadikan mereka menyerahkan kawasan bawah tanah mereka kepada MRT.
Lok Ann dan gereja KL Gospel Hall

Lok Ann dan gereja KL Gospel Hall langsung tidak fikirkan kepentingan rakyat dan masyarakat terbanyak yang bakal mendapat faedah daripada pembinaan laluan kereta api MRT. Mereka hanya mementingkan perniagaan dan ekonomi hasil rakusan mereka sahaja! Typical Chineses behavior, sombong bongkak dan pentingkan diri sendiri.


Dalam isu yang sama sebuah akhbar online pada 24 Ogos 2012 melaporkan berita berikut:

Jawatankuasa Selamatkan Jalan Sultan dan Jalan Bukit Bintang (PJSBBC) merancang untuk mengadakan perhimpunan ketika sambutan ambang Hari Kebangsaan ke-55 untuk menekan kerajaan supaya mengekalkan kawasan tersebut daripada kesan pembinaan projek MRT.
Jawatankuasa Selamatkan Jalan Sultan dan Jalan Bukit Bintang (PJSBBC)

Bangsa Cina sanggup buat apa saja demi mencapai matlamat ekonomi mereka. Budaya rasuah dan cekik darah seakan amalan harian dikalangan kebanyakan perniaga berbangsa Cina.