Sunday, July 21, 2013

Ahli Parlimen Pandan, Saudara Rafizi Ramli akan ditahan dan didakwa

Rafizi Ramli
Berdasarkan kepada rekod kerajaan Umno BN yang penuh dengan penipuan, rasuah dan pengkhianatan, ada kemungkinan ahli parlimen Pandan, saudara Rafizi Ramli akan ditahan dan didakwa kerana mengkhianati pengkhianat.

Budaya kerajaan haram jadah Umno BN, sesiapa yang bocorkan rahsia penipuan Umno BN akan ditahan, didakwa dan dipenjarakan.

Dakwat kekal: Rafizi ulang dakwaan di luar dewan

KUALA LUMPUR 17 Julai: Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli mengulangi dakwaan bahawa pemimpin Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mempunyai hubungan rapat dengan pembekal dakwat kekal pada pilihan raya umum lalu.

Beliau mengulangi dakwaan tersebut dalam sidang media di lobi parlimen, selepas diminta  Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.Terdahulu, Pandikar berkata, ahli SPR yang didakwa Rafizi pada Selasa lalu tidak dapat mempertahankan dirinya kerana ucapan itu dibuat di dalam dewan.

Ucapan ahli parlimen di luar Dewan Rakyat tidak dilindungi kekebalan dari tindakan undang-undang.

Dalam sidang media tersebut, Rafizi turut mempersoalkan apakah penilaian bagi memastikan syarikat yang diberi tander membekal dakwat kekal pada PRU lepas benar- benar layak.

Beliau mempersoalkan bagaimana syarikat yang rekod kewangannya tidak dikemaskini boleh diberi tender runding terus.

Rafizi berpendapat penganugerahan itu diberikan bukan kerana kemampuan syarikat tersebut membekalkan dakwat kekal namun hubungan baik pemiliknya dengan kepimpinan SPR.

“Mengapakah sebuah syarikat yang kali terakhir kemaskini rekod kewangannya hanya pada 2009 dianugerahkan tander pada tahun 2013, apakah syarikat itu benar-benar aktif?” Soal beliau.

Fakta hubung kait Nash Ventures Sdn Bhd dan Mohamed Salleh 
- oleh : Rafizi Ramli

Menteri bertanggungjawab enggan dedahkan nama syarikat pembekal dakwat kekal di Parlimen tetapi mengesahkan syarikat lain iaitu Nash Ventures mendapat kontrak perbekalan topi dari SPR semasa PRU13. 

Berdasarkan carian di SSM, selain menjadi pemegang saham dan pengarah kepada Intergrated Challenger, Mohamed Salleh adalah pemegang saham & pengarah kepada Allisons Sdn Bhd.

Perniagaan utama Allisons Sdn Bhd adalah membekalkan peralatan ketenteraan kepada Kementerian Pertahanan dan Kementerian Dalam Negeri.

Turut menjadi pemegang saham & pengarah kepada Allisons Sdn Bhd adalah wanita bernama Shamsia Mansoor.

Shamsia juga merupakan pengarah di Nash Ventures Sdn Bhd iaitu syarikat yang mendapat kontrak perbekalan topi dari SPR secara rundingan terus.

Hubungan antara Mohamed Salleh dan Shamsia adalah berkemungkinan besar sebagai pasangan suami isteri kerana mereka tinggal di alamat rumah yang sama dan nombor MyKad kedua-duanya menunjukkan berasal dari Singapura.

Tidak mengejutkan bilamana ketiga-tiga syarikat ini mendaftarkan alamat perniagaan mereka pada alamat yang sama.

Turut menjadi persoalan bagaimana syarikat berkenaan dipertimbangkan untuk pembekalan kepada SPR kerana syarikat itu tidak mengemaskini rekod kewangan dan kali terakhir difailkan kepada SSM ialah pada 2009.

Memandangkan kontrak diberi secara rundingan terus walaupun terdapat keraguan tentang kemampuan syarikat tersebut (yang telah terbukti gagal) makin menguatkan lagi dakwaan Mohamed Salleh mempunyai hubungan baik dengan kepimpinan SPR.