Saturday, July 13, 2013

Isteri suruh pilih; Antara hisap rokok atau hisap payudara

Isteri suruh pilih; Antara hisap rokok atau hisap payudara
Setakat ini samada Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia (PPPKAM) maupun Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) belum lagi mengeluarkan apa-apa statistik yang menunjukkan menghisap payudara wanita itu boleh mendatangkan mudharat kepada kesihatan. Samada lelaki yang mengisap payudara wanita atau wanita yang payudaranya dihisap tidaklah mendatangkan kesan bahaya sepertimana menghisap rokok.

Kepada lelaki penghisap rokok, jangan anggap payudara seperti rokok. Rokok boleh tukar-tukar brand, payudara paling banyak boleh tukar, 4 brand sahaja. Kalau isteri suruh pilih; antara hisap rokok atau hisap payudara isteri, yang mana para suami akan pilih? cer teka...

Statistik kematian akibat merokok perlu perhatian serius

KUALA LUMPUR - Statistik jumlah kematian hampir enam juta orang akibat merokok seperti didedahkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) perlu dipandang serius oleh kerajaan.
Isteri suruh pilih; Antara hisap rokok atau hisap payudara
Naib Presiden Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia (PPPKAM), Dr. Othman Warijo berkata, kerajaan melalui Kementerian Kesihatan perlu terus meningkatkan pelbagai usaha memberikan kesedaran bahaya merokok seawal usia muda.

"Walaupun di Malaysia masih belum mempunyai anggaran tepat akibat kematian disebabkan rokok, tetapi kini kita dapat melihat usia mula merokok di negara semakin rendah sejak akhir-akhir ini," katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.Semalam, WHO mendedahkan angka kematian disebabkan penggunaan tembakau akan meningkat kepada lapan juta menjelang 2020 jika tiada tindakan serius diambil oleh semua negara.

Othman berkata, langkah segera perlu diambil kerana jika ramai yang mula menghisap rokok pada usia muda, kesan ketagihannya akan berpanjangan dan sukar untuk diubati apabila umur meningkat. - Bernama