Wednesday, September 11, 2013

Siasatan Suruhanjaya Diraja hanyalah lakonan politik semata-mata. Plot telah diatur, skrip telahpun tersedia.

Siasatan Suruhanjaya Diraja hanyalah lakonan politik semata-mata. Plot telah diatur, skrip telahpun tersedia.
tun dr mahathir mohamad 2013

Berdasarkan kepada sejarah kaedah penyiasatan oleh jabatan kerajaan yang terkait dengan kepentingan politik samada; PDRM, SPRM atau Suhuhanjaya Diraja (RCI) sekalipun, hampir kesemua siasatan yang melibatkan pemimpin tertinggi Umno BN hanyalah drama dan sandiwara rekaan Umno.

Tun Dr. Mahathir dipanggil untuk beri keterangan, Mahathir pun berilah keterangan, dan kita dapat menelah selepas selesai 'Sandiwara Siasatan' ini, Suruhanraya Diraja (RCI) akan umumkan Mahathir tidak terlibat! Maka bersihlah nama si mamak tua kutuk haramjadah bernama Mahathir Mohamad

Percayalah, Kerajaan Rakyat menelah tektik Suruhanjaya Diraja memanggil Mahathir untuk beri keterangan hanyalah lakonan politik semata-mata. Plot telah diatur, skrip telahpun tersedia. Ketika tempoh setahun Suruhanjaya Diraja (RCI) untuk menyiasat isu pendatang tanpa izin di Sabah hampir berakhir, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad akhirnya akan memberi keterangan kepada RCI hari ini.

NONENama Dr Mahathir yang menjadi perdana menteri selama 22 tahun antara 1981 hingga 2003, tidak dilibat secara langsung tetapi para saksi beberapa kali memberitahu RCI tentang kewujudan 'Projek M' yang memberikan kewarganegaraan kepada pendatang tanpa izin di Sabah.

Semasa prosiding suruhanjaya tersebut, nama bekas pembantunya, Datuk Aziz Shamsudin, dan bekas orang kanan beliau ketika itu, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Megat Junid Megat Ayub, telah didakwa terlibat.

Dr Mahathir tampil ketika tempoh RCI akan berakhir hujung bulan ini, kecuali jika mereka memohon lanjutan tempoh tersebut daripada Yang di-Pertuan Agong.