Friday, October 4, 2013

Ketua mahkamah diberkas, disyaki menerima rasuah berhubung satu kes keputusan pilihan raya

JAKARTA: Ketua Mahkamah Perlembagaan Indonesia, Akil Mochtar, telah diberkas kerana disyaki menerima rasuah berhubung satu kes keputusan pilihan raya yang dipertikaikan, kata pihak berkuasa semalam.
Mochtar, 62 tahun, merupakan pegawai pangkat tinggi ketiga yang ditangkap Suruhanjaya Pembanterasan Rasuah (KPK) tahun ini.
Dia ditangkap lewat kelmarin di rumahnya di Jakarta Selatan sejurus setelah seorang ahli perniagaan, yang dikenali sebagai CN dan seorang anggota Dewan Perwakilan Rakyat (DPR), Chairun Nisa dipercayai menyerahkan wang $265,000 dalam matawang dolar Singapura atau lebih 2 bilion rupiah kepadanya, kata jurucakap KPK, Encik Johan Budi, lapor The Associated Press.
Rasuah itu dipercayai berkaitan kes keputusan pilihan raya ketua daerah kawasan Gunung Mas, kata Encik Budi.
Sementara itu, ketua daerah Gunung Mas, Hambit Bintih, dan seorang lagi lelaki yang dikenali sebagai Dhani turut ditangkap di sebuah hotel di Jakarta tidak lama kemudian berkaitan kes itu, lapor laman berita Jakarta Globe.
Pilihan raya itu diadakan pada 4 September lalu. Salah satu fungsi mahkamah perlembagaan adalah untuk menghuraikan pertikaian pilihan raya.

Laman berita The Jakarta Post melaporkan bahawa wang itu diberikan kepada Mochtar supaya dia akan menyampaikan keputusan yang memihak kepada Bintih dalam perbicaraan yang sedang berlangsung kini.
"Kelima-lima lelaki sedang disiasat," kata Encik Budi, semasa satu sidang media sejurus selepas tengah malam semalam, lapor agensi berita AFP.
Menurut Encik Budi, penangkapan itu berjaya dilakukan hasil maklumat yang diterima beberapa hari sebelumnya tentang rancangan pengiriman wang itu.
Amalan rasuah yang berleluasa di Indonesia dikatakan punca negara itu sukar menarik pelaburan asing. - Agensi.