Friday, October 25, 2013

Malaysia untuk perompak, penyamun dan pembohong VVIP

Beringat-ingatlah wahai rakyat Malaysia, kalau berhajat untuk merompak atau menyamun ataupun merogol, pastikan anda bertaraf VVIP. Kalau setakat anda hanya seorang suri rumah, pegawai bank atau prebet askar, ingatlah risiko anda akan didakwa dan terpenjara amat tinggi. 

Sekiranya anda seorang pemimpin Umno atau mana-mana parti dalam komponen Barisan Nasional, jaminan tidak resmi untuk anda dilepas dan dibebaskan oleh mahkamah daripada sebarang pertuduhan merompak, menyamun atau berbohong, waima merogol sekalipun amatlah tinggi. Hanya pemimpin Umno BN sahaja yang mungkin mendapat keistimewaan untuk melakukan rompakan dan tidak terpenjara. 

Bekas Menteri Pengangkutan Tun Dr Ling Liong Sik dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi hari ini daripada tuduhan menipu kerajaan Malaysia berhubung projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Hakim Datuk Ahmadi Asnawi membebaskan Dr Ling selepas mendapati pihak pembelaan berjaya menimbulkan keraguan munasabah terhadap kesemua pertuduhan di akhir kes pembelaan.

Dr Ling, 70, yang diperintah membela diri pada 9 Mac tahun lepas, didakwa menipu kerajaan untuk memberi persetujuan pembelian tanah di Pulau Indah, Pelabuhan Klang bagi pembinaan projek 'Mega Distribution Hub' yang kini dikenali PKFZ.


Dia didakwa menipu kerajaan apabila tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan negeri 7324 Lot 67894 yang berasaskan RM25 sekaki persegi (skp) iaitu RM1.088 bilion sedangkan beliau tahu Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) Kementerian Kewangan, dalam menentukan nilai itu, telah mengambil kira kadar kupon.

Dr Ling juga berdepan dua pertuduhan pilihan (pindaan) iaitu menipu dan sengaja tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah 7.5 peratus setahun adalah kadar faedah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan 7324 Lot 67894 berasaskan RM25 skp iaitu RM1,088,456,000.

Dr Ling didakwa melakukan semua kesalahan itu di Tingkat 4, Pejabat Perdana Menteri, Bangunan Perdana Putra, Putrajaya, antara 25 Sept dan 6 Nov 2002.

- Bernama