Monday, December 16, 2013

Pasal Syiah: Mai baca apa kata Sheikh Anwar Ibrahim, pengasas Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)

SUBANG JAYA: Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam mempersoalkan mengapa Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu yang dituduh mengamalkan fahaman Syiah dibebankan untuk membuktikan sebaliknya.
Menurutnya, beban memberi bukti dalam pendakwaan di tangan pihak yang mendakwa dan bukannya orang yang didakwa.
“Dalam Islam sendiri, pihak yang menuduh harus menampilkan bukti, baru yang dituduh harus membela diri.
“Jika sudah kumpul bukti kalau sudah sah buktinya terus saja dakwa. Kenapa perlu berdolak dalih dan orang tertuduh pula kena kemukakan bukti. Sistem apa ini? ” katanya kepada wartawan selepas melancarkan buku “Jiwa Merdeka” di Subang Jaya.
Anwar turut mempersoalkan bukti kelas A dan B yang dimaksudkan oleh KDN dalam mengklasifikasikan bukti yang dikumpul mereka yang mengaitkan Mohamad, yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, dengan fahaman Syiah.

“Kalau betul Mat Sabu bersalah maka dakwa saja, ini tiba -tiba timbul pula siasatan gred A, gred B. Bulan lepas tak pernah dengar pun gred A.
“Kerana itu saya katakan kalau ada gred A, gred B maka sila jelaskan. Ini bukan soal Mat Sabu, ini tindakan sembrono yang menganiayai orang,” tegas beliau.
Anwar berkata demikian mengulas berita akhbar Utusan Malaysia, yang mengesahkan KDN memiliki bukti eksklusif ‘gred A’ berupa pengakuan lebih 20 individu terdekat dan rapat dengan Mat Sabu yang didakwa mampu ‘menceritakan’ kecenderungan beliau dengan fahaman Syiah.
Tambah Anwar lagi, beliau sendiri pernah melawat tokoh Syiah Ayatollah Khomeini pada awal tahun 1980 atas kapasitinya selaku Pengerusi Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) untuk berbincang cara untuk mengatasi konflik diantara golongan Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ) dan Syiah.
“Saya merupakan rombongan kedua ke Tehran selepas revolusi di Iran untuk bertemu dengan Khomeini.
“Adakah ini juga bermaksud saya turut mengamalkan fahaman Syiah,” soal beliau, sambil menambah bahawa Mat Sabu sendiri tidak pernah berjumpa dengan Khomeini.
Dalam masa yang sama, Anwar turut mengingatkan Jabatan Kemajuan Agama Islam (Jakim) untuk tidak menjadi alat dan boneka kepada kerajaan dan memberi ruang kepada Mat Sabu untuk membela dirinya.
Jumaat lalu, Pegawai Agama KDN Dr Zamihan Mat Zain Al Ghari berkata Mat Sabu perlu tampil memberi bukti bahawa beliau tidak mengamalkan fahaman Syiah ekoran pendedahan oleh kementerian tersebut Khamis lepas.
“Kalau kata bukti-bukti ini tidak cukup kuat, (Mohamad) sila jawab secara ilmiah untuk menafikan 10 bukti berkenaan. Tidak kiralah sama ada secara bersemuka dengan KDN, jawab dalam YouTube atau dalam surat khabar,” kata Dr Zamihan yang dipetik dalam akhbar tempatan.